Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sinte spanjoler trosset demonstrasjonsforbud

Tusenvis av spanjoler har i flere dager demonstrert mot harde innstrammingsplaner, arbeidsløshet og korrupsjon. Forbudet mot demonstrasjoner bryr ingen seg om.

BRYR SEG IKKE: Demonstrantene i Madridbryr seg ikke med forbudet, og tar til gatene i stadig større omfang. AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE
BRYR SEG IKKE: Demonstrantene i Madridbryr seg ikke med forbudet, og tar til gatene i stadig større omfang. AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hovedstaden Madrid samlet over 20.000 mennesker seg på byens hovedtorg Puerta del Sol fredag kveld og natt til lørdag der de ropte ut sin frustrasjon og sitt sinne mot myndighetene.

Også i mange andre spanske byer var det lignende protestaksjoner.

- Jeg demonstrerer fordi jeg ikke har noen jobbframtid i Spania selv om jeg har fullført min utdannelse innen reiseliv og turisme, sier 25 år gamle Inma Moreno i Madrid.

Griper ikke inn Det var sjuende dag på rad med slike demonstrasjoner i Spania. Flere steder har folk slått leir i gater og på torg der de krever forandring. Bevegelsen som står bak, kaller seg M-15 etter 15. mai, da protestaksjonen startet.

Bevegelsen har sagt at demonstrasjonene vil fortsette også gjennom helgen, fram til søndagens lokal- og regionalvalg.

Forbudet mot å samle seg til demonstasjoner, som myndighetene har innført, trådte i kraft natt til lørdag, uten at noen av demonstrantene virket å bry seg om det.

Tvert imot, da klokken passerte midnatt, ropte demonstrantene i Madrid i stedet hurra. Slagord som «Nå er vi ulovlige» og «et samlet folk kan aldri beseires» runget ut over den store plassen.

Myndighetene hadde på forhånd varslet at de ikke ville gripe inn for å håndheve forbudet, og politifolkene som var ute i gatene, sto bare og så på da demonstrasjonsforbudet trådte i kraft.

Har sympati Sosialistregjeringen til statsminister José Luis Rodriguez Zapatero ventes å gå på et stort nederlag i søndagens lokalvalg. Statsministeren har selv uttrykt sympati med demonstrantene.

- De reagerer på arbeidsløsheten og den økonomiske krisen, sier han. Arbeidsløsheten i Spania var i første kvartal i år over 21 prosent. For de under 25 år er ledigheten på 25 prosent.

Initiativtakerne til demonstrasjonene har oppfordret folk til verken å stemme på sosialistpartiet eller på det konservative opposisjonspartiet Partido Popular.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media