Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sinte studenter gikk mot Kristin

Tusenvis av lesesalsplasser sto i dag tomme da studenter og elever tok til gatene for å demonstrere mot regjeringens forslag til studiefinansiering. Og dagens mest upopulære person var uten tvil utdanningsminister Kristin Clemet (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik-regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for neste år har fått studenter og skoleelever til å se rødt. Ved studiesteder over hele landet ble det i dag dannet demonstrasjoner i regi av Elevorganisasjonen, Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund. Kravene var høyere stipendandeler for studenter og gratis skolebøker i videregående skole.

«Stopp tyven!»

I Oslo samlet flere tusen studenter seg til oppildnende appeller på Universitetsplassen i sentrum. Kun avbrutt av toner fra Rage Machine og Pink Floyds «The Wall» ropte studenter og elever ut taktfaste slagord som «Skandale, skandale», og «Stopp tyven!».

Litt senere satte et bølgende demonstrasjonstog av gårde i retning utdanningsdepartementet og Kristin Clemet.

- Vi er her fordi vi ikke lenger skal få bøker. Vi synes regjeringen bør skjerpe seg, og tenke på oss unge, sier de tre demonstrerende elevene Trine-Lise Dahl (17), Thea Rustand (17) og Line Caterine Sorte (18) fra Strømsø videregående skole i Drammen. De var blant de nærmere tusen demonstrantene som fikk gratis skyss til Oslo i busser som var leid av student- og elevorganisasjoner.

Ifølge arrangørene deltok nærmere 2 000 i protesttoget som studenter og elever arrangerte i Bergen.

Løftebrudd

Grunnen til at studenter og elever føler seg snytt er at regjeringen ikke vil øke dagens stipendandel på 30 prosent til 39 prosent, slik partiene ifølge studentene lovet gjennom hele valgkampen. Regjeringen foreslår også å fjerne tilskuddet til den innførte skolebokordningen for elever i videregående utdanning.

Skolebokordningen gir gratis bøker i obligatoriske fag, som ifølge elever Dagbladet.no har snakket med koster omtrent 1400 kroner i året.

Det er disse forslagene elever og studenter kaller et gigantisk løftebrudd.

- Vi er svært negative til at samarbeidsregjeringen ikke går inn for å øke stipendandelen til 40 prosent, slik alle regjeringspartiene har lovet. Venstre har til og med lovet å sette den opp til 50 prosent, sa velferdsansvarlig i Norsk Studentunion (NSU), Dag Harlem Stenersen, til Dagbladet.no like etter at regjeringen la fram sine forslag for snart to uker siden.

- Kristin lyver

- Dette er et historisk løftebrudd. I budsjettet har regjeringen tatt 385 millioner kroner fra elever og studenter. Vi krever selvfølgelig at regjeringen legger disse pengene tilbake. Og de lyver når de påstår at de ikke har begått et løftebrudd. Både gjennom Kvalitetsreformen fra 12. juni og i regjeringens Sem-erklæring var vi lovet en heving av stipendandelen, sier en rasende leder for Studentenes Landsforbund, Karianne Jonson, til Dagbladet.no.

Studentlederen reagerer spesielt sterkt på et leserinnlegg fra Kristin Clemet i gårsdagens VG. Her hevder utdanningsministeren at regjeringen har fulgt Sem-erklæringen til punkt og prikke. Clemet hevder at studentene får 10 000 kroner mer i året, noe som er nøyaktig samme beløp som de ville fått utbetalt med Trond Giskes og Aps forslag.

Jonson mener Clemet enten driver en bevisst løgnkampanje, eller at hun ikke har satt seg godt nok inn i sitt eget partis valgløfter og regjeringens programerklæring. Studentlederen henviser til merknadene i stortingets innstilling 337, som sier at kostnadsnormen for studenter skal heves ved å øke stipendandelen. Regjeringspartiene sto sammen om dette, og slo i Sem-erklæringen fast at merknadene skulle følges opp.

- Det hjelper ikke å bare kunne rettskrivingen, du må også gjøre hjemmeleksa di, er den klare meldingen til statsråden.

- SKJERP DERE! Det var den klare oppfordringen til regjeringen fra Trine-Lise Dahl (fra venstre) , Thea Rustand og Line Caterine Sorte.Foto: SØLVI GLENDRANGE
Foto: SØLVI GLENDRANGE
Hele Norges coronakart