SINT: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, skal være lei av at amerikanerne ikke vil samarbeide under etterforskningen av det som skal være muldvarper, og går til det drastiske skrittet å kaste ut CIAs Tyskland-sjef. USAs president, Barack Obama har foreløpig ikke kommentert situasjonen. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
SINT: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, skal være lei av at amerikanerne ikke vil samarbeide under etterforskningen av det som skal være muldvarper, og går til det drastiske skrittet å kaste ut CIAs Tyskland-sjef. USAs president, Barack Obama har foreløpig ikke kommentert situasjonen. Foto: REUTERS/Kevin LamarqueVis mer

Sinte tyskere kaster USAs CIA-sjef ut av landet

Tyskerne rasende på amerikansk spionasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): En talsperson for Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, opplyser på en pressekonferanse at en sjefen for CIA i Tyskland kastes ut av den amerikanske ambassaden i Berlin.

- Representanten for amerikansk etterretning ved USAs ambassade er bedt om å forlate Tyskland. Det skjer på bakgrunn av pågående etterforskning og spørsmål som ble reist for måneder siden om aktivitetene til amerikansk etterretning i Tyskland. Myndighetene tar saken veldig alvorlig, sier Merkels talsperson, Steffen Seibert.

Tysk politi har den siste uken innledet etterforskning i to mulige spionsaker, der personer i Tyskland skal ha spionert for USA. Nå går Tyskland til et svært uvanlig og drastisk skritt som også er et svært offentlig uttrykk for tysk sinne mot deres amerikanske allierte.

- Mangel på hjelp Meldingene om at CIA-sjefen utvises kommer kort tid etter at Merkel torsdag kommenterte spionsakene.

- Å spionere på allierte er bortkastet energi, sa Merkel ifølge NTB.

Ifølge en uttalelse Business Insider har fått fra tyske myndigheter, er det en direkte reaksjon på USAs manglende evne til å hjelpe Tyskland med etterforskningen.

- Myndighetene har bedt representanten for etteretningstjenesten å forlate landet som er reaksjon på mangelen på hjelp på å finne ut av anklagene helt fra NSA-saken og fram til den nyeste saken, sier Clemens Binninger, komitéleder for etteretningstjenesten i det tyske parlamentet og medlem av Merkels parti.

Det sosialdemokratiske partier i Tyskland (SPD), som er i den nåværende koalisjonsregjeringen, krever at USA stanser all spionasje mot tyskerne.

- Det er et nedverdigende spetakkel å se amerikanske spioner bli avslørt på en ukentlig basis. USAs allianse med Tyskland kan kollapse fullstendig, sier SPDs parlamentariske leder Thomas Oppermann, ifølge Der Spiegel.

- Ingen kommentar Det hvite hus vil foreløpig ikke kommentert det drastiske skrittet Tyskland har gått til.

- Vi har sett disse rapportene, og vi har ingen kommentar til den angivelige etterretningssaken. Uansett er vårt forhold til Tyskland når det gjelder etterretning og sikkerhet svært viktig, og det gjør at både tyskere og amerikanere er trygge, sier talskvinne for Det hvite hus, Caitlin Hayden, ifølge Reuters.

Hun legger til at det er svært viktig for USA at samarbeidet fortsetter på alle områder.

- Vi vil fortsette å være i kontakt med den tyske regjeringen gjennom passende kanaler, sier Hayden.

To saker To spionsaker har rystet Tyskland den siste uka. Først ble en ansatt i den tyske etterretningsorganisasjonen BND i forrige uke arrestert for å ha gitt mer enn 200 dokumenter til den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA mot betaling. Han skal ha tilstått forholdene, ifølge Guardian. Deretter kom avsløringen denne uka av at en tysk soldat var under etterforskning da tysk militær kontraspionasje la merke til at han hadde etablert kontakt med CIA. Politiet ransaket både leiligheten og kontoret hans onsdag, og det tyske forsvarsdepartementet bekrefter overfor tyske medier at de er involvert i en etterforskning.

De to sakene skal ikke være relaterte, men kilder sier til Süddeutsche Zeitung at den siste saken skal være mer alvorlig fordi BND-spionen bare skal ha solgt dokumenter med begrenset verdi.

- Vi må erkjenne at det tysk-amerikanske forholdet går gjennom en vanskelig utfordring, sa USAs ambassadør i Berlin, John Emerson, tirsdag før utvisningen ble kjent.

Forholdet mellom Tyskland og USA var anspent fra før. Det utløste nemlig raseri og sinne da Edward Snowdens lekkasje av NSA-dokumenter avslørte at amerikansk etteretning skal ha avlyttet telefonen til Angela Merkel og førte til at USAs president, Barack Obama, gikk ut offentlig og lovte at USA ikke ville spionere på ledere i allierte land.

Nå ser det ut til at de nye spionavsløringene skal sette en stopper for månedslange, skjøre, diplomatiske forsøk på å bedre forholdet.

Dagbladet kommer med mer