Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sinte veps ut, hoggorm inn

Sinte veps har herjet i sommer, og nå invaderer hoggormene skogen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge insektekspert Jan Emil Raastad, er vi inne i en av de verste vepsesomrene i manns minne.

- Det er særdeles mye veps i sommer. Overvintringsforholdene har vært gode, og det er generelt mye insekter i sommer, så vepsen har god tilgang på mat. Det har vært mye veps i hele sør-Norge. Vi har fått sjokkmeldinger både fra Østlandet og fra bergensområdet, sier Raastad, førstekonservator ved Naturhistorisk museum i Oslo.


- Livstruende
- Vi har noen inne med vepsestikk hver eneste dag. For de som har allergi, kan vepsestikk være livstruende, sier overlege ved Legevaktsentralen i Oslo, Knut Melhus.

Han råder folk til å kontakte lege om de opplever pustebesvær, eller føler seg dårlige etter vepsestikk.

- Hvis du svelger en veps og den stikker i luftveiene, kan det være farlig. Det gjelder særlig for små barn som har trangere luftveier enn voksne, sier Melhus.

Hos Giftinformasjonen får de flere og flere henvendelser som gjelder vepsestikk.

- Vi har merket en økende pågang den siste tida, og det er flere henvendelser fra folk som har opplevd insektstikk nå i sommer, enn det var i fjor sommer, sier rådgiver Lise Ringstad.

Hittil i år har Giftinformasjonen fått dobbelt så mange henvendelser om tilfeller av insektstikk som i samme periode i fjor.

ALLERGISK MOT VEPS: Mathias Lugg (12) stikker så fort han kan om det dukker opp en veps. - Han er naturlig nok veldig engstelig for veps, sier mamma Vibeke lugg. FOTO: Torbjørn Berg
ALLERGISK MOT VEPS: Mathias Lugg (12) stikker så fort han kan om det dukker opp en veps. - Han er naturlig nok veldig engstelig for veps, sier mamma Vibeke lugg. FOTO: Torbjørn Berg Vis mer


- Mer hoggorm
Og vepsene er ikke det eneste vi sliter med i sommer.

- Vi opplever flere hoggormobservasjoner enn på flere år. Det har vært milde vintrer og gode smågnagerår, så hoggormen har hatt nok å spise, sier ormekspert Dag Dolmen, som er forsker ved NTNU i Trondheim.

Utover høsten kommer nye hoggormkull, som ventes å være store.

Tor-Einar Solsvik (14) er en av de som har fått merke hoggormsommeren på kroppen. Etter å ha blitt bitt tre ganger av en hoggorm i Knarvik i Hordaland, stod det om livet for 14-åringen.

- Det var alvorlig. Han kunne ha dødd, sier pappa Harald Solsvik.

Tor-Einar skulle vasse over en bekk da ormen hugget tak i foten hans.

- Han kastet opp, og var nesten bevisstløs da han kom til legen, forteller pappa Harald.


- Unngå ormen
Ved Giftinformasjonen har de i sommer fått mange henvendelser fra folk som trenger råd etter hoggormbitt.

- Det har vært en betydelig økning i forhold til i fjor. Vårt råd er at barn som blir bitt, alltid skal sendes til sykehus for observasjon. Det samme gjelder voksne som blir bitt i hals, hode, mage eller bryst, eller som merker symptomer. Voksne som blir bitt i beinet uten å få symptomer, kan se situasjonen an, og holde seg i ro, sier rådgiver ved giftinformasjonen, Lise Ringstad.

Ormekspert Dag Dolmen vet råd for å unngå hissige bitt.

- Tett sprekkene i muren på hytteveggen, fjern alle steinrøyser i hagen, og kutt ned tette kratt. Hoggormen liker seg i busker, og på flater der de kan ligge å sole seg, sier Dolmen.