Sipho (37) hadde på seg feil t-skjorte - hengt

I dag holdt norske myndigheter møte i Sør-Afrika om demokrati i monarkiet Swaziland. - Norge stikker nesa i våre saker, svarer landet.

OPPOSISJON: Å tilhøre opposisjonen i Swaziland kan være farlig. Etter maifeiringen i landet i år ble Sipho Jele (37) arrestert. I fangenskap ble han funnet hengt. Myndighetene hevder han hengte seg, mens medisinske eksperter og aktivister mener han ble hengt av politiet. Foto: AP Photo/Schalk van Zuydam/Scanpix
OPPOSISJON: Å tilhøre opposisjonen i Swaziland kan være farlig. Etter maifeiringen i landet i år ble Sipho Jele (37) arrestert. I fangenskap ble han funnet hengt. Myndighetene hevder han hengte seg, mens medisinske eksperter og aktivister mener han ble hengt av politiet. Foto: AP Photo/Schalk van Zuydam/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Norske myndigheter oppfordret i dag diplomater og store organisasjoner til å jobbe for demokrati i det lille landet Swaziland på grensa til Mosambik og Sør-Afrika. Landet er Afrikas siste absolutte monarki.

Mens størstedelen av befolkningen lever på mindre enn dollar dagen, lever kong Mswati III et liv i luksus og med stor makt.
Den mektige monarken har styrt landet siden 1986 og blir beskyldt for å undertrykke menneskerettigheter og fengsle aktivister.

- Hengte opposisjonsmedlem Blant annet skal politiet ha pågrepet og hengt 37 år gamle Sipho Jele, som skal ha vært ikledd en t-skjorte med logoen til opposisjonspartiet PUDEMO. Myndighetene i landet hevder han hengte seg selv, men medisinske eksperter og aktivister hevder det var politiet som hengte ham.

EU fordømte dødsfallet og ba om en etterforskning. Regjeringen lovet en rapport i slutten av juni, opplyser EUs toppdiplomat i Swaziland, Amadou Traore, til nyhetsbyrået AP på dagens møte.

- Vi venter fremdeles, sier han.

Sammenligner med apartheid Norges ambassadør til Sør-Afrika, Tor Christian Hildan, sammenligner initiativet i Swaziland med arbeidet Norge gjorde i kampen mot apartheid i Sør-Afrika, men mener det er for tidlig med et slikt grep mot et land Norge ser på som vennlig.

Hildan understreker at Norge i stedet oppfordret til konstruktiv dialog ved å snakke med båte regjeringen og opposisjonen.

- Vi tar oss friheten i å uttrykke vår bekymring fordi vi bryr oss. En sann venn tør stille de vanskelige spørsmålene, sier Hildan til nyhetsbyrået AP.

- Norge er ikke alene i å legge merke til det voksende problemet og den vanskelige situasjonen rundt menneskerettigheter og ytringsfrihet i Swaziland, sier ambassadøren.

- Stikker nesa i landets saker Demokratiforkjempere mener et monarki er en dårlig styreform for et land som må kjempe mot både fattigdom og AIDS.

LEVER SOM EN KONGE: Mens den fattige befolkningen i det lille landet lider av AIDS lever kong Mswati III et liv i luksus. Foto: AP Photo/Schalk van Zuydam/Scanpix
LEVER SOM EN KONGE: Mens den fattige befolkningen i det lille landet lider av AIDS lever kong Mswati III et liv i luksus. Foto: AP Photo/Schalk van Zuydam/Scanpix Vis mer

Verken kongens talsmann eller statsminister Barnabas Dlamini ville kommentere møtet overfor AP i dag. Men en talsmann ved utenriksdepartementet i Swaziland kommenterte i forrige uke, da møtet ble annonsert, at Norge «stakk nesa i landets saker».

Politiske parti og møter er ulovlig i landet. Sikkerhetsfolk i landet er beskyldt for å drepe mistenkte uten dom.

I fjor ble en anti-monarkist fengslet i et år mens han ventet på at saken skulle bli tatt opp i retten under anti-terrorlovgivning.

SAMMENLIGNET MED APARTHEID: Norges ambassadør til Sør-Afrika, Tor Christian Hildan, sammenligner det norske initiativet i Swaziland med arebidet Norge gjorde i kampen mot apartheid i Sør-Afrika. Foto: Lise Åserud / Scanpix
SAMMENLIGNET MED APARTHEID: Norges ambassadør til Sør-Afrika, Tor Christian Hildan, sammenligner det norske initiativet i Swaziland med arebidet Norge gjorde i kampen mot apartheid i Sør-Afrika. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer