Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sir Edmund Hillary er død

Mount Everest-pioneren ble 88 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sir Edmund Hillary, som sammen med Tenzing Norgay offisielt var først på toppen av Mount Everest, er død, 88 år gammel. Han døde med familien til stede på sykehus i Auckland i hjemlandet New Zealand torsdag kveld norsk tid, melder NZ Herald.

Hillary, som ble adlet av dronning Elizabeth, er blant tidenes mest kjente og avholdte newzealendere; han er den eneste fra samveldestaten som noensinne har fått portrettet sitt på en newzealandsk dollarseddel, og det var statsminister Helen Clark som kunngjorde hans død.

Britisk ekspedisjon

Det var 29. mai 1953 at Hillary og den nepalske sherpaen Tenzing nådde toppen på det til da antatt ubestegne Mount Everest, etter en strabasiøs tur opp langs fjellsida.

De to deltok i en større ekspedisjon, ledet av briten John Hunt, men var altså de to eneste fra ekspedisjonen som klarte å komme seg helt til topps, etter å ha startet fra nepalsk side av kjempefjellet.

Hillary og Tenzing ble bare på toppen i et kvarter, men lenge nok til at Hillary tok bilde av Tenzing, som la igjen noen stykker sjokolade igjen på toppen som offer. Hillarys offer var et kors.

Hvem som egentlig var først på toppen, ville ingen av dem si, men etter at Tenzing døde i 1986, sa Hillary at det var han selv som var først oppe.

Det blir fortsatt spekulert på om britene George Mallory og Andrew Irvine faktisk var de første til å bestige Everest, i 1924, men bevis for dette er så langt ikke funnet; de to forsvant under bestigningen og bare Mallorys lik ble funnet, 75 år etter, i 1999.

LEGENDARISK
VENNEPAR: Sir Edmund Hillary (1919-2008, t.v.) og Tenzing Norgay (1914-1986) var de første til offisielt å bestige Mount Everest 29. mai 1953. Her i utstyret de brukte den gang - Gore-Tex ble oppfunnet først i 1976. Foto: AP/SCANPIX
LEGENDARISK VENNEPAR: Sir Edmund Hillary (1919-2008, t.v.) og Tenzing Norgay (1914-1986) var de første til offisielt å bestige Mount Everest 29. mai 1953. Her i utstyret de brukte den gang - Gore-Tex ble oppfunnet først i 1976. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Slått til ridder

Nyheten om Hillary og Tenzings bestigning nådde Storbritannia samme morgen som dronning Elizabeth ble kronet, og ekspedisjonen ble verdensstjerner på et øyeblikk. Hillary ble slått til ridder av dronningen i juli samme år.

I tillegg til Everest-bedriften besteg Hillary mange andre av Himalaya-toppene og nådde Sørpolen i 1958. I 1985 landet han på Nordpolen sammen med månepioneren Neil Armstrong og ble således den første som har vært på begge polene og Everest.

Hillary var gift to ganger: Den første kona, Louise, og datteren Belinda ble drept i et flykrasj i Katmandu i 1975, på vei til å besøke ham. Han giftet seg igjen i 1989 med enken June Mulgrew, som var enke etter en venn av ham.

Sønnen Peter Hillary og Tenzings sønn Jamling Tenzing Norgay besteg sammen Mount Everest i 2003, som del av en 50-årsmarkering av fedrenes bedrift.

Et livslangt prosjekt for Hillary var å hjelpe sherpafolket, som han bygde mange skoler og sykehus for, og brukte mye tid på å fremme kampen for å verne om miljøet i Himalaya; han organiserte for noen år siden en oppryddingsaksjon i Himalaya som samlet inn 50 tonn søppel etter klatrere som hadde fulgt i hans fotspor.

200 døde

Etter Hillary og Tenzings bestigning har flere hundre klatrere nådd toppen, og enda flere har prøvd. Minst 200 har dødd i forsøket.

Sir Edmund hadde lite til overs for mange av dagens Everest-klatrere, som han anså som kyniske eventyrere, spesielt etter at landsmannen Mark Inglis\' ekspedisjon etterlot briten David Sharp for å dø i 2006.

- De bryr seg ikke i det hele tatt om andre som får problemer, og det imponerer meg ikke i det hele tatt at de etterlater noen under en stein for å dø, sa klatrelegenden til New Zealand Herald den gang.

På spørsmål om sin egen motivasjon for å bestige Everest svarte han:

- Fordi det ligger der.

EGENTLIG FØRST?: Briten George Mallory (1886-1924) og landsmannen Andrew Irvine (1902-1924) kan ha nådd toppen av Everest 29 år før Hillary og Tenzing. Mallory og Irvine ble sist sett på vei opp ikke langt fra toppen i juni 1924, men lot aldri høre fra seg igjen. <br /><br />I 1999 fant en ekspedisjon liket av Mallory. Det antas at han og Irvine, som var forbundet med tau, falt i døden, men blant annet kameraet Mallory hadde med seg, og som sannsynligvis vil avklare om de var på toppen eller ikke, er ikke blitt funnet.
FRISTENDE, MEN FARLIG: Mount Everest troner i bakgrunnen ved en buddhistisk <a href=http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=stupa&ordbok=bokmaal&alfabet=n&renset=j>stupa</a> reist på veien til fjellet, til minne om Tenzing Norgay og andre sherpaer.
AKTIV TIL DET SISTE: En 87 år gammel Edmund Hillary holder en tale i Antarktis på 50-årsmarkeringen for opprettelsen av den newzealandske <a href=http://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Base>Scott-basen</a>.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media