Sir Richard Branson tar med milliardene til sitt eget sydhavsparadis

Virgin-gründeren tar sin skatt og går.

DEN GANG DA: Sir Richard Branson flagger med Union Jack i Dubai i 2006. Nå flytter han permanent til De britiske jomfruøyene. Foto: AFP / scanpix
DEN GANG DA: Sir Richard Branson flagger med Union Jack i Dubai i 2006. Nå flytter han permanent til De britiske jomfruøyene. Foto: AFP / scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han har latt seg avbilde kledt i Union Jack fra topp til tå, han er adlet av dronningen, og han har hyllet Storbritannia i mediene.

Men penger er og blir penger, og nå har Sir Richard Branson fått nok.

Eller, mer presist, han har gitt nok. For nå tar den britiske milliardæren, gründerlegenden og eventyreren med seg formuen til sitt eget lille skatte- og sydhavsparadis Necker Island. Øya er Bransons egen, og tilhører skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

0 prosent skatt Landet opererer med nullskatt på en rekke områder.

Selv om landet på papiret har inntektsskatt, er skatteprosenten satt på behagelige 0 prosent av inntekten.

PARADIS: Det er isolert sett ikke så vanskelig å forstå hvorfor Richard Branson vil bo på Necker Island. Dette bildet viser litt av eiendommens hans på øya... Foto: AP / NTB scanpix
PARADIS: Det er isolert sett ikke så vanskelig å forstå hvorfor Richard Branson vil bo på Necker Island. Dette bildet viser litt av eiendommens hans på øya... Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Sunday Times avslører i dag at Branson omsider har solgt sin enorme eiendom i Oxfordshire til barna Holly og Sam for 13 millioner kroner.
Salget ble oppført i det britiske eiendomsregisteret i august, etter at det først skal ha blitt avtalt for flere år siden.

Dermed er alle de nødvendige formelle broer brent, og Branson flytter til Necker.

Skrøt av skattesystemet Sunday Times påpeker at manøveren framstår underlig i lys av Bransons tidligere uttalelser:

- Jeg bor i England og velger å betale min ikke ubetraktelige personskatt her, sa han for ti år siden.

- [Skattesystemet i Storbritannia] er lagt opp svært fornuftig, spesielt om du sammenligner med et land som Frankrike der høytlønnede skatter 80 prosent. Med det nåværende økonomiske klimaet ville det være feil av [finansminister} George Osborne å senke skattene for rike, har Branson nylig uttalt.

... dette bildet viser Bransons residens fotografert fra sjøen... Foto: AP / NTB scanpix
... dette bildet viser Bransons residens fotografert fra sjøen... Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Branson føler åpenbart behov for nå å dinstansere seg fra sin tidligere ros av skattesystemet i Storbritannia: En talsmann mener nå at denne uttalelsen var «tatt ut av kontekst».

Flyttet firmaet Branson må imidlertid fortsatt betale inntektsskatt til Storbritannia på den delen av virksomheten som er registrert i gründerens hjemland, men dette er bare en brøkdel av Bransons totale imperium.

Hans hovedfirma, Virgin Group Holdings, blir allerede kontrollert fra De britiske jomfruøyene. Kilder nær Branson påpeker overfor Sunday Times at Branson bruker svært mye tid og penger på veldedig virksomhet, og at han dermed gir mye tilbake til samfunnet - bare ikke i form av skatt.

I Storbritannia betalte Branson omkring 50 prosent inntektsskatt. Nå kan Branson bare oppholde seg i Storbritannia mellom 46 og 183 dager i året.

Men med sin egen private sydhavsøy er kanskje ikke det så farlig.

... og dette er en av strendene der Branson nå kan ta sitt morgenbad. Foto: AP / NTB scanpix
... og dette er en av strendene der Branson nå kan ta sitt morgenbad. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer