- Sirenene går i ett

50 000 evakueres nå fra Praha på grunn av den voldsomme flommen. - Flyalarmen går hvert tiende minutt, sier et norsk øyenvitne. Så langt har 76 mennesker mistet livet i det voldsomme uværet på kontinentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjekkias statsminister Vladimir Spidla har erklært hovedstaden Praha for katastrofeområde og sendt minst 1200 soldater til byen. I byen hersker det lett panikk og kaos, sier turist Svenn Erik Larsen til Dagbladet.no.

- Sirene begynte ved ettiden i går. Siden har de gått i ett. I dag begynte flyalarmen å gå hvert tiende minutt. Overalt hører en høyttalere som snakker om evakuering. Det er veldig skummelt å høre på, sier Larsen, som nå venter på et fly til Norge. Han rakk ikke sitt opprinnelige fly på grunn av drosjekaos.

- Vi kom oss ut av byen med en av de siste drosjene før de sluttet å kjøre. Det var godt å komme over broene og få følelsen av å komme sikkerhet, sier Larsen. Over et dusin broer er stengt eller ødelagt, melder nyhetsbyrået AP.

- En slags redsel

Kristiansanderen Larsen kjenner byen godt etter tre besøk. Denne gang er han i det populære turistmålet for å feire sin kones femtiårsdag. Da de forlot byen for noen timer siden var vannstanden tre meter høyere enn normalt, og økte stadig. Larsen beskriver stemningen som «ekkel og litt panisk».

- Det er militære tropper, brannvesen og ambulanser overalt. Langs veiene inn til byen står det mange busser som sikkert skal brukes til evakuering. Folk står i gatene og ser ned og vet ikke helt hva de skal gjøre. Det virker som en slags redsel, dette er jo den verste flommen på mange år.

«Spennende flom»

Norske turopperatører og bussarrangører sier til NTB at det er få norske turister i Praha, og at de som er der er i sikkerhet og ikke må evakueres. Ryggsekkturister som har reist på egen hånd med fly eller tog er det ingen oversikt over.

Flere turister skal ha oppgitt til sine reiseledere at de finner flommen «ganske spennende». - Det er tvilsomt om hovedstadens innbyggere bastant deler denne oppfatningen, skriver NTB.

Myndighetene er nå i ferd med å evakuere 50 000 innbyggere. Det er uvidst hvor store skader vannmassene vil gjøre i de maleriske og historiske bydelene «Staré Mesto» (Gamlebyen) og «Staré Strana» (Nybyen eller lillebyen).

Praha

Mange regner Praha som ikke bare Europas, men verdens vakreste hovedstad. Og det var byens grunnlegger keiser Karl IV som bygget den vakkert utsmykkede Karlsbroen som binder sammen de to bydeler. Kneisende over byen finner man borgen Hradcany som formelt er residens for Tjekkias president Vaclav Havel.

Ved foten av borgen ligger lillebyen, og over broen finner man gamlebyen. På begge sider av elven er det praktfulle paléer, kirkebygg, storborgerhus, smale gater og torv. Over 1.200 av Prahas historiske bygninger er beskyttet.

(NTB)

Ambassaden stengt

I dag morges måtte den norske ambassaden i byen stenge.

- Ambassaden ble stengt fordi både strøm- og vannforsyningen var brutt. Vi befinner oss i samme bygning som den finske, så den er også stengt. Inntil videre befinner vi oss på den svenske ambassaden, sier førstesekretær Eva Wickman til NTB.

76 drept

Så langt har 76 mennesker mistet livet i oversvømmelsene på kontinentet. Bare i Russland har minst 58 mennesker mistet livet, mange av disse turister ved Svartehavet som ble overrasket av flomvannet og vasket på sjøen sammen med telt og biler.

MÅ FLYKTE:B En eldre praha-beboer føres inn i en buss for å sendes ut av den flomrammede byen. Statsministeren har erklært hovedstaden som katastrofeområde.
ØKENDE VANNSTAND: En syklist ser på den stigende vannstanden i sentrum av Praha. Flommen, som er den verste siden 1954, antas å ha passert sitt høydepunkt ved 14.00-tiden i dag. Det fryktes store skader på den historiske bykjernen.