Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siri (35) ofrer karrieren for barna

Lege og trebarnsmor Siri Eldevik Håberg (35) har gjort et bevisst valg: Hun setter barna og familien foran jobben. Derfor har hun jobbet deltid eller vært hjemme de siste åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun mener mor bør ha mulighet til å ta ett års permisjon med lønn etter fødsel, deretter kan pappa ta sin tørn hjemme.

-  Man må gjøre et valg, et verdivalg. Det krever mye å gjøre karriere i yrkeslivet, og det krever mye å gi barn den beste starten. Man må velge hva man vil investere mest tid og krefter i. Både barna og karrieren krever stor innsats på hver sin kant, sier Håberg.

Deltid

Hun har lang og dyr utdanning og et yrke med høy lønn og status. Et yrke der det gjelder å henge med i utviklingen av faget og jobbe mye for å stige i gradene. En slik karriere har Håberg foreløpig lagt til side til fordel for sine tre barn. De to første barna fikk hun mens hun studerte.

-  Det første barnet begynte i barnehage da det var litt over ett år. Jeg følte det var for tidlig. Men barnehage er et flott tilbud for barn fra to- tre år og oppover, sier Håberg.

De tre barna Ida Oline, Kristin og Ingerid er nå ti, sju og fire år. Mamma er nå hjemme, og har tidligere jobbet 50- 60 prosent deltid. Også det syntes hun var i meste laget.

Tradisjonelt karrierejag

Ifølge Håberg er temaet prioritering av barn og familie kontra karriere et hett tema blant venninnene fra legestudiet.

-  Flere enn meg har gjort samme valget, mens andre har gjort det tradisjonelle med å jobbe mye, samtidig som de får barn. Jeg mener det er et lettere valg, det er mer akseptert i det faglige miljøet. Å stå opp og si at man prioriter barn og familie foran jobben, koster mer, sier Håberg.

Amming er en av grunnene til at kvinnene bør få god tid hjemme med barnet, ifølge Håberg.

«Vaksine»

-  Statens ernæringsråd anbefaler fullamming i seks måneder, og for øvrig så lenge «mor og barn trives med det» og helst i minst ett år. Det er dokumentert at det er gunstig å amme i ett år, men man skal i tillegg introdusere grøt og etter hvert annen mat etter seks måneder. Personlig tror jeg at det å fortsette å amme i to år er bra, det skader uansett ikke om barnet får en skvett morsmelk hver dag også etter det første året, det kan være en bra «vaksine».

Legen mener mange som deltar i debatten om fødselspermisjon og amming, ikke har forstått hvordan amming foregår.

-  Amming fungerer ikke etter klokka. Det er ikke bare å pumpe på bestilling. Hvis det blir et slikt press, vil ammeprosenten dale drastisk. Det er dokumentert at amming i ett år kan forebygge helseplager seinere i livet, sier Håberg.

To års foreldreperm

Hun vil at mor skal ha minst ett års fødselspermisjon med full lønn, gjerne halvannet. Så kan far ta sin tørn, gjerne ett år.

-  Hvordan virker det på målet om likestilling dersom kvinnene skal velge å prioritere vekk karrieren en del år for å være hjemme med barn?

-  Samfunnet må se på omsorg for barn som en stor samfunnsinnsats. Vi må få respekt for den verdien det er å få barn. Det er misforstått likestilling at det ikke blir et likestilt samfunn før kvinner velger akkurat som menn. Å få barn er en naturlig del av kvinners liv. Å prioritere barn en periode er et naturlig valg. Man gir så mye tilbake til samfunnet, sier Håberg.

-  Hvordan skal man finansiere så lange hjemmeperioder? Er kontantstøtten løsningen?

-  Nei, kontantstøtten mener jeg er feilslått. Vi må heller få utvidede svangerskapspermisjoner med lønn. Politikerne må tilrettelegge for det som er best for ungene, nemlig nær kontakt mellom foreldre og barn, og amming i minst ett år, sier Siri Håberg.

MOR HJEMME: Trebarnsmor og lege Siri Eldevik Håberg (35) prioriterer barn foran jobb. Her sammen med barna Ida Oline (10), Kristin (7) og Ingerid (4).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media