Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siri Bjerke måtte gjøre møkkajobben

Miljøvernminister Siri Bjerke gjorde møkkajobben for Jens Stoltenberg. I går gikk hun inn for tidenes største CO2-kalas for å sikre to gasskraftverk ingen vil ha. Heller ikke Bjerke. Miljøbevegelsen raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrumspartiene på Stortinget og en samlet miljøbevegelse mener Bjerke har stått for det svarteste kapittel i nyere norsk miljøhistorie.

Uka startet med transportplanen, der man ved bilpositive virkemidler sikrer en jevn økning i den klimatruende og forurensende biltrafikken.

Så kom statsbudsjettet som fra miljøbevegelsen ble karakterisert som en energi- og petroleumsbombe. I går la hun fram historiens CO2-frislepp.

Gissel for Jens

På spørsmål om hun føler seg som Stoltenbergs gissel i gasskraftsaken, ikke minst når det er et faktum at motstanden mot CO2-kalaset er stor langt inn i egen stab, svarte Bjerke:

- Dette har først og fremst vært en praktisk jobb for å følge opp et politisk vedtak.

- En sak du selv tror på?

- Ja.

Hun bygger på at man fra beregninger utført av Statistisk sentralbyrå har funnet at sannsynligheten er stor for at gasskraftverkene med økte utslipp på to millioner tonn CO2, vil føre til en bedring i de totale CO2-utslippene i Europa, fordi gasskraften vil erstatte mer forurensende kraftproduksjon i andre land, som kullkraft.

Men Bjerke kunne ikke love at dette vil skje, noe Jens Stoltenberg hardnakket sto på da han kastet regjeringen Kjell Magne Bondevik på gasskraftsaken i mars.

- Sannsynligheten er stor for at dette vil skje, men en viss usikkerhet er til stede, sa Bjerke med støtte i analysematerialet.

Feilslått politikk

Frederic Hauge var ikke nådig, i likhet med en rekke stortingspolitikere, blant andre Gunnar Kvassheim (V) og Hallgeir Langeland (SV).

- Det er åpenbart at statsråden ikke tror på dette selv. Heller ikke statssekretæren. De er rene gisler for Stoltenberg. Fortsetter disse klimabandittene sine raid, skal vi stanse dem med samme mynt, sier Frederic Hauge.

GISSEL:</B> Statsråd Siri Bjerke la fram gasskraftløsningen der kravet om rensing av CO2 oppheves. Her angripes hun av Frederic Hauge.