Siri lærer bort triksene

STAVANGER: Når Siri Kalvig gir ut bok, handler det selvsagt om vær og uvær. Nå vil den populære Stavanger-jenta lære oss å forutsi været selv - blant annet ved hjelp av gamle værtegn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har fått masse værmeldinger i alle kanaler, og det er fint. Men i denne velstanden har noe gått tapt - det å stikke hodet ut vinduet og sjekke utsiktene på egen hånd. Det beste varselet får du ved å kombinere den offisielle værmeldingen med egen kunnskap og lokale observasjoner, sier Siri Kalvig.

Håndbok

Derfor har den populære TV2-jenta skrevet bok om det hun brenner mest for. Med verket «Vær og uvær» for hånda, skal det norske folk kunne bli sine egne værmeldere.

- Det er en slags håndbok, som tar for seg de ulike landsdelene i Norge. Sjekker du vind, skyer, dønninger, lyder og andre værfenomener, vil noen tabeller i boka gi deg en pekepinn om hva slags vær du kan forvente der du bor.

Avliver værmyter

Siri vil også hjelpe deg med å forstå værmeldingene på tv og i radioen.

  • Vet du for eksempel hvor Langfjella er?
  • Og hvor går grensa mellom indre og ytre strøk?
  • Men boka sier ingenting om hvor Stad egentlig er...

Samtidig rydder meteorologen opp i en del folkelige forestillinger.

- Jeg prøver å avlive en del myter, for eksempel gamle værtegn. Noen representerer god, gammel erfaringsvitenskap som jeg har stor respekt for, men mye av dette er bare sprøyt, sier Siri.

Denne burde være kjent for de fleste: «Eik før ask gir plask, ask før eik gir steik» . Det blir altså en våt sommer hvis eika skyter knopp før asketrærne om våren, og mye sol hvis det er motsatt.

- Bare tull. Jeg tror denne regla bare har overlevd fordi den klinger så godt, sier Kalvig. «Morgen rød, aften blød - aften rød, morgen sød» går hun derimot god for.

Det siste året har Siri Kalvig tilbrakt de fleste ledige stundene sine hjemme i skrivestua. Onsdag ligger det illustrerte verket i bokbutikkene.

Skrivekompleks

- Jeg har hatt litt komplekser med det å skrive. På skolen var skriving det kjedeligste i verden. Men det er faktisk bare en treningssak, og etter hvert gled det ganske bra. Det har vært gøy å skrive denne boka, sier Siri Kalvig.

HYLLET REGNET: Regnet høljet ned da Siri Kalvig sammen med byrådsleder Anne-Grethe Strøm-Erichsen i går åpnet Regnhytten, en skulptur til ære for regnet i Bergen, laget av den nederlandske kunstneren Martin Borchert.
VÆRPROFET: Et blikk opp på himmelen kan fortelle mye om hvilket vær som kommer. Nå vil Siri Kalvig gjøre det norske folk i stand til å melde sitt eget vær ved hjelp av skyer, vind og andre fenomener.