Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Siris offer ble så altfor stort

Minnegudstjeneste i Mazar-e Sharif.

MINNESTUND: Den norske kontingenten i Camp Nidaros holdt søndag  minnegudstjeneste for oberstløytnant Siri Skare som ble drept i Mazer-e Sharif i Afghanistan fredag.
Foto: Caroline Lunde / Forsvaret / Scanpix
MINNESTUND: Den norske kontingenten i Camp Nidaros holdt søndag minnegudstjeneste for oberstløytnant Siri Skare som ble drept i Mazer-e Sharif i Afghanistan fredag. Foto: Caroline Lunde / Forsvaret / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venner og kolleger samlet seg søndag for å minnes Siri Skare (52).

Hun og seks FN-kolleger, blant dem svenske Joakim Dungel, ble drept av rasende demonstranter som angrep FN-hovedkvarteret i den nordafghanske byen fredag. Demonstrasjonen var en reaksjon mot at de ytterliggående amerikanske pastorene Terry Jones og Wayne Sapp gjennomførte en seremoniell brenning av muslimenes hellige bok Koranen 20. mars.

- Siri la ned en stor innsats for et land i nød, et land som sårt trengte oppbygging og hjelp. Siris offer ble stort, så altfor stort, sa oberstløytnant og fungerende kontingentsjef Knut Eide under minnegudstjenesten.

TV 2 melder at gudstjenesten ble holdt i et fullsatt feltkapell. Det var musikk, salmesang og minneord om Siri Skare som kollega.

- Det har vært en tøff tid. Våre tanker går til familien der hjemme, samtidig som vi sitter med vår sorg her og forsøker å bearbeide den, sa feltprest Bendik Baasland til NRK etter at minnegudstjenesten var avsluttet.

Operasjoner som normalt Alle FN-kontorer og alle ISAF-basene i Afghanistan har skjerpet beredskapen etter angrepet i Mazar-e Sharif, men de militære operasjonene går som planlagt, ifølge oberstløytnant John Espen Lien, seniortalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

- Vi har selvfølgelig økt årvåkenhet rundt sikkerhetssituasjonen. Men det har vært stille og rolig i området etter at dette skjedde. Det var blant annet kunngjort demonstrasjoner også lørdag, men det så vi ikke noe til. Våre militære operasjoner går som normalt. Lørdag hadde vi operasjoner ut fra Maimana som planlagt, sier Lien.

Han kan ikke si noe om detaljer fra angrepet. Det er de afghanske myndighetene og FN som etterforsker saken, en etterforskning som fortsatt pågår.

Etterforskes Bårene til Siri Skare og det øvrige drepte FN-personellet ble lørdag brakt til Kabul som ledd i etterforskningen.

Båren med Siri Skare vil trolig bli sendt hjem til Norge tirsdag eller onsdag.

Siri Skare var den første kvinnelige piloten i Forsvaret, men jobbet nå for FN i Mazar-i Sharif. Hun ble også den første norske kvinnen som ble drept i tjeneste Afghanistan.

FN har evakuert sine ansatte fra Mazar-e Sharif, men kommer ikke til å trekke seg ut av Afghanistan som følge av angrepet, ifølge AFP.

Lørdag ble ti mennesker drept og over 80 såret i harde sammenstøt i Kandahar da en tilsvarende protestdemonstrasjon ble voldelig. Søndag fortsatte demonstrasjonene i Kandahar, der blant andre to politimenn skal være drept i nye sammenstøt med massene.

(NTB)

DREPT: 
Arkivbilde av oberstløytnant Siri Skare som ble drept i Mazer-e Sharif i Afghanistan fredag.
Foto: Privat/Forsvaret / Scanpix
DREPT: Arkivbilde av oberstløytnant Siri Skare som ble drept i Mazer-e Sharif i Afghanistan fredag. Foto: Privat/Forsvaret / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media