Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sirkler i sanden har vært et stort mysterium. Nå kan det ha blitt løst

... Og verken romvesener eller meteorer står bak. 

MYSTERIE: I Namibørkenen i Namibia har en rekke sirkler forvirret forskere og lenge stått som et uløst mysterium. Nå tror en rekke forskere at de har funnet løsningen. Video: NamibRand Nature Reserve via CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Namibørkenen i Namibia har en rekke sirkler forvirret forskere og lenge stått som et uløst mysterium.

Sirklene er omringet av høyt gress og spredt over et område på 1700 kilometer. Spekulasjonene over hva som kan ha forårsaket dem, har ikke vært få.

Både romvesener, giftige gasser, meteorer, sebraer og radioaktivitet har fått skylden, ifølge CNN. Et nytt studie viser til en annen løsning på mysteriet.

Det er en gruppe biologer og matematikere, ledet av det høytstående universitetet Princeton i USA, som hevder at de har løst mysteriet.

Før dette studiet, som ble publisert i journalen Nature, 19. januar, har forskernes meninger vært splittet.

«Termitt-teorien»

Et studie, med bakgrunn av forskning som startet på 90- tallet av, mener at «termitt-teorien» står bak sirklene.

Teorien går ut på at sirklene ble laget av sultne termitter som lever under jorda og som spiser opp vegetasjonen. Det var økologen Ken Tinley som i 1971 først foreslo denne løsningen.

En annen gruppe mente at årsaken var egenorganisering av naturen: At vegetasjonen på en naturlig måte formet sirkler for å utnytte jordas fuktighet og næringsstoffer. Denne teorien ble først brukt som en forklaring i 2004, før den ble utvidet i 2008, ifølge Corina Tarnita fra Princeton-teamet.

Det viser til at begge teorier kan være riktige.

En samlende teori

Tarnita, sammen med Juan Bonachela og Robert Pringle, gjorde undersøkelser ved hjelp av feltarbeid og matematisk teori. Noen lagde datamodeller, mens andre var i Namibia for å undersøke.

Undersøkelsen har sørget for en samlende teori:

- Begge ideene er en integrert del av det vi tror kan være mekanismen bak sirklene, forteller Bonachela til CNN.

- Sandtermitter dreper vegetasjonen, noe som fører en bar bakke. Ved å gjøre dette, blir det enklere å samle opp vann på undersiden av jorda, noe som er essensielt for deres overlevelse i et såpass tørt miljø, forteller hun CNN.

Videre sier studien at plantene som omringer den bare bakken gror røtter på en måte som utnytter den økte fuktigheten, derfor de høye vegetasjon-sirklene.

- Bringer ideene sammen

Teorien kan, ifølge forskerne, ha et vidt spekter av implikasjoner.

- Sirklene er bare ett enkelt og vakkert studie av hva vi tror er et ekstremt vanlig og utbredt sett med prosesser, sier Pringle til CNN.

- Slik vi ser det, så er ikke verdien av arbeidet vårt å nødvendigvis gi en overbevisende forklaring for sirklene, selv om vi er glade om det er det vi gjør. Men heller det at vi bringer disse to store ideene sammen.

Kritisk

Det finnes likevel kritikere. En av dem er Ehud Meron, professor på Blautstein Institutes for Desert Research & Physics Departmen, ved universitetet Ben- Gurion.

- Arbeidet av Tarnita og resten viser en betydelig utvikling av termitt-hypotesen, men den løser ikke en rekke vanskeligheter som hypotesen fortsatt står overfor. Svakheten ved den er at den ikke gjør rede for rekkefølgen på de stor-skala sekskantede sirklene, forteller han til CNN.

Han viser til mangelen på termitter på visse steder, og også til ujevn spredning av termitter innen sirklene, noe som i teorien ville gjort at vegetasjon burde blomstre i midten av dem.

Ifølge Meron er ikke enigheten rundt sirklene en realitet.

- Kontroversene rundt årsaken til sirklene - vegetasjonens egenorganisering eller termitter - forblir like sterk som før, avslutter han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling