Sirkler inn drapsmann

SJØVEGAN (Dagbladet): 20-30 personer i Sjøvegan har ikke alibi for tidspunktet da Marie-Louise Bendiktsen (59) ble voldtatt og drept for seks uker siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet sitter på et trumfkort, en DNA-profil. Nå må mennene uten alibi avgi blodprøver som kan føre politiet direkte til drapsmannen.

Foreløpig insisterer politiet på at alle som nå testes, kun har status som vitner. Men i lokalsamfunnet er det åpenbart at mistanken faller på dem som politiet har prioritert ved blodtestingen.

- Vi er ved et veiskille, dette kan bringe oss svært nær gjerningsmannen, sier politiinspektør Mona Madsen.

Politiet må stole på at personene går med på å avgi blodprøve frivillig. Så langt har ingen vegret seg.

- Frivillig

Hvis noen nekter, må politiet gå tyngre til verks for å kartlegge vedkommende. Først ved skjellig grunn til mistanke kan de gå til pågripelse og tvangsteste personen.

Det er tydelig at politiet har tro på DNA-sporet. Etterforskerne ble begeistret da de kom over biologisk materiale som ikke stammet fra drapsofferet.

DNA-profilen må være utarbeidet på grunnlag av blod- eller sædfunn. Åstedet var sterkt herjet av brannen gjerningsmannen etterlot seg før han stakk av. Men intens teknisk etterforskning førte likevel fram til funn som var tilstrekkelig til å foreta DNA-kartlegging.

Politiet er nå optimister og tror det grufulle Sjøvegan-drapet blir oppklart.

Rykter om voldtekt


- Vi er rimelig sikre på at gjerningsmannen befinner seg innenfor det materialet vi sitter på, sier Kripos-førstebetjent Håvard Aksnes. Han vil ikke kommentere medieoppslag og langvarige rykter om at drapsofferet også ble voldtatt før drapet ble begått.

Det kan ta ei uke eller to før blodprøvene er analysert. Hvis gjennombruddet ikke kommer, er politiet innstilt på å utvide sirkelen og teste flere. Om nødvendig hundrevis av mennesker som befant seg i Sjøvegan i det aktuelle tidsrommet.

Samtidig med spenningen knyttet til DNA-analysene, fingransker etterforskerne en stor mengde informasjon som er samlet inn.

- Vi satser ikke alt på ett kort, og driver også annen etterforskning, sier lensmann Nils Johan Mikalsen i Salangen.

Politiet er klar over mange detaljer om handlingene som førte til drapet, men holder det hemmelig av hensyn til den videre etterforskningen.

Så langt har politiet avhørt 420 personer, det har kommet inn 350 tips og rundspørringen har omfattet 1200 personer.