Sirkler inn «kanne-mann»

Politiet i Oslo håper de nå er i ferd med å sirkle inn personen som står bak de to attentatforsøkene mot ekteparet Paust i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har et konkret og håndfast spor å gå etter, sier politiinspektør Gunnar Larsen.

Politiet jobber på spreng for å finne ut hvem som helte bensin og sprayet propan i og utenfor Gabels gate 1 i Oslo.

Sannsynligvis er gjerningsmannen identisk med personen som festet en halv kilos dynamittkubbe under diplomatekteparets bil i midten av juli.
Det mest håndfaste politiet jobber med er det såkalte bensinkannesporet, og politiet kommer nærmere og nærmere det som kan være gjerningsmannen.

Selges på Statoil

I oppgangen til ekteparet ble det funnet en grønn femliters bensinkanne. Kanna selges bare på Statoil-stasjoner, og hadde bare vært i salg i noen uker før mordbrannforsøket for en måned siden.

Politiet etterlyste for en uke siden personer som har betalt kontant for en slik kanne på bensinstasjoner i Oslo og Akershus.

- Mange har meldt seg, men det er fremdeles rundt 20 kjøpere vi ikke vet identiteten på. Disse - som betalte kontant for bensinkanna - er vi meget interessert å komme i kontakt med, sier Larsen.

- Kanna som ble brukt i det siste attentatforsøket, kan selvsagt være stjålet. Men dersom vi klarer å sjekke ut de fleste kjøperne, har vi en stor sjanse til å sirkle inn gjerningsmannen.

Personlig motiv?

Ekteparet Paust flyttet nylig til New York, der Per Paust skal fungere som generalkonsul fra 11. oktober fordi generalkonsul Jan Flatla skal ha en større hofteoperasjon. Kona, Anne Orderud Paust, har fått fire måneders permisjon fra jobben som personlig sekretær for forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll.

- Ekteparet Paust har ikke forklart noe som kan gi svar på hvorfor de ble utsatt for dette, sier politiinspektør Gunnar Larsen.
Én av politiets teorier er at det kan være et personlig motiv bak attentatforsøkene, og politiet utelukker ikke nye attentatforsøk.

- Jeg vil ikke kommentere om ekteparet har fått politibeskyttelse i USA, men uansett er det bra at de nå har forlatt landet, sier Larsen.

UTRYGGE: Ekteparet Paust valgte å reise utenlands etter det andre attentatforsøket. Her er de i ferd med å forlate hjemmefra.