Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sirkler inn Myrna Opsahls drapsmenn

LOS ANGELES: Myrna Opsahl ble skutt og drept da hun leverte kirkekollekten i banken for snart 27 år siden. Nå innhenter fortida dem som sto bak drapet, den venstreradikale gruppa SLA med milliardærdatter Patty Hearst som «poster girl».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alle disse åra har Myrna Opsahls enkemann, nordmannen Trygve Opsahl, og deres fire barn, Jon, Roy, Sonja og Carl, ventet på at myndighetene ville tiltale eksmedlemmene av Den symbiotiske frigjøringshæren (SLA) for drapet i en bankfilial utenfor Sacramento i april i 1975.

Fire arrestert

De hadde nær mistet troen på at de fem mistenkte drapsmennene noen gang ville få sin straff, men nå håper familien på domfellelse. Fire tidligere SLA-medlemmer er arrestert for bankranet og drapet på Myrna Opsahl.

- Det er ikke for tapet eller sorgens skyld vi vil at morderne skal få sin straff. Det har gått for mange år til det. Det er urettferdigheten at åpenbare drapsmenn kan komme seg unna, som gjør at vi har nektet å slippe saken, sier Opsahl, som var 15 år da moren ble drept under bankranet i Crocker National Bank i Carmichael, California.

20 års fengsel

Fredag slo en dommer i Sacramento fast at to av SLA-medlemmene, ekteparet Emily (54) og Bill Harris (57), bare kunne løslattes mot kausjon på en million dollar.

Vendepunktet for at drapssaken nå blir sett med nye øyne, kom i 1999. Da ble det tidligere SLA-medlemmet Kath-leen Soliah arrestert i Minnesota. Hun bar navnet Sara Jane Olson (55), var gift med en lege, mor til tre og respektert i lokalsamfunnet. Olson ble tiltalt for å ha plassert bomber under politibiler i Los Angeles et halvt år etter bankranet i California.

I forrige uke ble hun dømt til 20 års fengsel for terrorbombene som ikke gikk av, etter å ha erklært seg skyldig.

Da kjennelsen ble avsagt, ble Olson umiddelbart anholdt for bankranet og drapet på Myrna Opsahl. Samme dag pågrep politiet Mike Bortin (53) og ekteparet Emily og William Harris ulike steder i USA. En femte mistenkt, James William Kilgore (55), har vært på flukt siden 1970-åra.

Patty Hearst vitne

Dommeren har åpnet for bevisførsel fra SLAs historie, noe aktoratet før fikk nei til. Dermed er det og klart for rettssak med milliardærdatter Patty Hearst som kronvitne. Saken har alt vakt stor oppmerksomhet i USA.

Avisarvingen Patty Hearst har sammenliknet sine tidligere kampfeller med brutale terrorister. Hearst ble idømt sju års fengsel for bankran, og sonet to år før president Jimmy Carter åpnet fengselsporten. Bill Clinton benådet Hearst noen timer før han forlot Det hvite hus. Nå har hun immunitet, og vil ventelig bekrefte alt hun skrev i boka «Every Secret Thing», der hun kommer med detaljer om bankranet og drapet.

Sterke bevis

Etter at Myrna Opsahl var skutt på kort hold med hjortehagl og lå blødende på golvet i bankfilialen, hevder Patty Hearst at Emily Harris utbrøt: «Hun er død, men det spiller ingen rolle. Hun var bare et borgerlig svin.»

Sara Jane Olson benekter iherdig at hun noen gang var SLA-medlem, enda hun sto på talerstolen i San Franciscos i 1974, og sa: - SLA-soldater, det er ikke nødvendig å si det, men fortsett kampen. Jeg er med dere. Og vi er med dere.

- Bevisene er sterke. Man har Hearsts vitneprov, men og andre eksmedlemmer av SLA, sier Opsahl. Ifølge ham var Michael Alexander Bortin så fortvilet over drapet at han kort etter tilsto sin medvirkning til noen venner. Kvinnen som førte en fluktbil kan og bli et viktig vitne, sier Jon Opsahl.

FORTSATT FRI: En byste av James William Kilgore, slik FBI tror han ser ut i dag.
«POSTER GIRL»: Patricia Hearst Shaw ble først kidnappet av Den symbiotiske frigjøringshæren, men så sluttet hun seg til deres forsøk på å skape revolusjon i USA. Her poserer hun på det historiske propagandabildet for SLA.
INNHENTET: Michael Bortin (fra venstre), William Harris and Emily Harris. De tre ble arrestert 16. januar i forbindelse med bankranet der Myrna Opsahl ble drept.
Hele Norges coronakart