Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sirkler inn ranerne

Oslo-politiet er i ferd med å sirkle inn Munch-ranerne. Flere personer med tilknytning til det beinharde ransmiljøet skal være involvert i kunstranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre måneder etter det spektakulære kunstranet på Tøyen i Oslo, nærmer politiet seg sakte, men sikkert en oppklaring.

Dagbladet får bekreftet at politiet mener flere med tilknytning til ransmiljøet i Oslo skal være involvert, også som bakmenn. Det er taktisk etterforskning de siste ukene som har ført politiet langt nærmere tre eller flere kunstranere. Politiet har mottatt opplysninger om navngitte ranere.

- Sirkler inn miljøer

Politiet vil offisielt ikke kommentere utviklingen i ranssaken.

- Vi er i ferd med å sirkle inn miljøer og er optimistiske med tanke på oppklaring av saken. Jeg vil imidlertid ikke gi noe tidsperspektiv når det gjelder eventuelle pågripelser og siktelser, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren ved avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Et bestillingsran

Det er etterforskningen av fluktbilen, en Audi S4 stasjonsvogn, som er hovedårsaken til at det internt i politiet er stor optimisme. Bilen skal ha vært disponert av personer i ransmiljøet før ranet fant sted.

Bilen skal ha blitt hentet på en gård i Østfold i fjor, og gått gjennom en rekke ledd i Oslos underverden før den ble brukt som en av fluktbilene.

Politiet har jobbet intenst med å etterforske fluktbilens historie. Oslo-politiet mener de nå begynner å få god oversikt over hvor bilen har vært og hvem som skal ha disponert den. Men selv om etterforskerne mener det er stor sjanse for et gjennombrudd, er de usikre på hvor mange som var involvert i kunstranet:

 • To ranere var inne i Munch-museet. Ytterligere en raner satt i fluktbilen. Politiet mener at flere har vært involvert i planleggingen.
 • Etterforskerne tror de som fysisk utførte ranet, gjorde det på vegne av noen. Politiet har grunn til å tro at ranet kan være bestilt av personer i ransmiljøet, men at bakmennene ikke utførte ranet.

  En av hovedteoriene er at ranerne ikke var kunstkjennere.

  På spaningslister


  Ransmiljøet i Oslo teller rundt 60 personer. Mennene som blir knyttet til Munch-ranet, har i lang tid vært på politiets interne spaningslister. Ifølge Dagbladets opplysninger, er det bare dette miljøet som politiet nå konsentrerer seg om. Etterforskerne har forsøkt å avhøre en rekke personer som har, eller har hatt, tilknytning til navngitte menn fra ransmiljøet.

  Vil kreve løspenger


  Politiet har også forsøkt å avhøre sentrale personer i miljøet, men ingen av disse skal ha gitt politiet nye opplysninger.

  Så langt skal politiet ikke ha tekniske spor som identifiserer noen av ranerne, og de er derfor svært avhengig av den taktiske etterforskningen. Munch-jegerne har lagt lokk på etterforskningen, i frykt for at opplysninger skal lekke ut i media - og dermed ødelegge en kritisk fase av etterforskningen.

  Det er foreløpig ikke aktuelt med dusør. Politiet tror noen snart vil kreve løsepenger.

  - Dusør blir fortløpende vurdert, men vi har ikke tatt noen endelig avgjørelse med hensyn til dette, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren til Dagbladet.

STJÅLET: «Skrik» og «Madonna» ble stjålet om formiddagen. To ranere var inne i Munch-museet. I fluktbilen satt ytterligere en raner. Etterforskningen av bilens historie skal være hovedårsaken til at politiet nå nærmer seg tre eller flere kunstranere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media