HARDTSLÅENDE SAMARBEID: Darius Zukauskas, visepolitisjef i Kaunas i Litauen, bistår politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen fra Vestfold politidistrikt og Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård med å stadig øke presset mot de mobile kriminelle som kommer til Norge. I Stavern pågår i dag et internt fagseminar om temaet.for  Foto: ERLING HÆGELAND
HARDTSLÅENDE SAMARBEID: Darius Zukauskas, visepolitisjef i Kaunas i Litauen, bistår politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen fra Vestfold politidistrikt og Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård med å stadig øke presset mot de mobile kriminelle som kommer til Norge. I Stavern pågår i dag et internt fagseminar om temaet.for Foto: ERLING HÆGELANDVis mer

Sirklet inn 20 verstinger blant 3000 litauiske kriminelle

- I utgangspunktet hardbarkede kriminelle, men trolig enda råere i Norge enn hjemme, sier Kripos-sjefen om østeuropeiske tyver og ranere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||STAVERN (Dagbladet): Politiet trapper opp innsatsen ytterligere mot såkalte mobile vinningskriminelle - tyver og ranere fra i hovedsak Litauen, Polen, Romania, Vest-Balkan og Chile på krimturné i Norge.

I tillegg til at en spesialisert innsatsstyrke tilknyttet Grenseløs-prosjektet styrkes med nye stillinger og midler, har Kripos sendt ut en «bruksanvisning» til norske politifolk om hvordan de østeuropeiske kriminelle skal tas.

Kartla 3000 litauere Den nasjonale politietaten bruker også store ressurser på å kartlegge miljøene på tvers av landegrenser i samarbeid med særlig svenske og danske kolleger.

- En metode vi brukte var å «screene» 3000 registrerte litauiske kriminelle for å finne ut hvem av dem som har blitt tatt for kriminalitet i minst to nordiske land. Da sto vi igjen med under 20 personer fra som har blitt fulgt opp svært tett, sier Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere i år skrevet om vellykkede aksjoner som «Operasjon Nightrider», der Grenseløs-etterforskerne oppdaget at en 31-åring og en 27-åring fra Litauen hadde raidet bolighus over hele Østlandet for millionverdier.

«Retten har også inntrykk av at det med disse bander har kommet en annen og frekkere form for kriminalitet (...) Det dreier seg om invadering av private hjem - i hovedsak mens beboerne lå og sov», het det i dommen mot litauerne, som ble dømt
etter den såkalte mafiaparagrafen til rekordhøye straffer - 4,5 og 3,5 års fengsel.

- Helt meningsløst I tillegg til det enorme omfanget av tyverier i boliger og bedrifter i Norge de tilreisende kriminelle har stått bak de siste åra, er Kripos og politiet forøvrig bekymret for voldsbruken i noen av sakene.

Blant dem er tilslagene til «Vannbanden» tidligere i år, en gruppe østeuropeere som nå sitter i varetekt etter at de skal ha utøvd grov vold under flere ran av eldre som ble lurt til å slippe mennene inn i sine egne boliger.

- YNKELIG: Rumenerne på bildet sto ifølge politiet bak flere svært grove ran mot eldre i sommer. Mennene kom seg inn ved å be om et glass vann.
- YNKELIG: Rumenerne på bildet sto ifølge politiet bak flere svært grove ran mot eldre i sommer. Mennene kom seg inn ved å be om et glass vann. Vis mer

- Hadde det vært huset til Rimi-Hagen eller noe slikt kunne jeg på en måte forstått motivasjonen. Men det er helt meningsløst å slå  80-90-åringer nærmest helseløse for noen sølvskjeer. Disse ranerne var overraskende voldelige, sier politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen ved Vestfold politidistrikt, lederen av det vellykkede Grenseløs-prosjektet på tvers av politidistrikter.

- Det er noe av det ynkeligste du kan gjøre. Etter min mening  er det en av de styggeste former for forbrytelse vi er borti. Det å møte de fornærmede etter en slik sak gir definitivt motavisjon til det arbeidet vi gjør, sier Kripos-sjef Humlegård.

Han mener det er en trend at noen av de utenlandske kriminelle er villige til å gå langt i voldsbruken på norsk jord.

- Vi ser at de har lavere terskel for vold. I tillegg til at de er hardbarkede kriminelle i utgangspunktet, er de trolig enda råere her enn de ville vært i hjemlandet. En litauisk raner har kanskje mindre kvaler med å gå til ytterligheter her enn i Litauen, sier Humlegård til Dagbladet.

Dødsranere kom fra Norge I en ny Kripos-rapport om mobile vinningskriminelle viser politiet til at en chilensk kriminell som ble skutt og drept av politiet i København da han forsøkte å kjøre ned en politimann under et ran i april i år, tidligere har vært pågrepet både i Norge og Sverige.

Kripos er ikke i tvil om at metodene til de østeuropeiske kriminelle vil bli mer synlige i tida som kommer.

Humlegård peker blant annet på at det i fjor høst var flere innbrudd i vogntog på rasteplasser ved E6 mens sjåførene sov i kjøretøyet - et kjent fenomen i utlandet også mot blant andre norske laksetransporter, men inntil nylig svært sjelden her hjemme.

«OPERASJON NIGHTRIDER»: To litauere ble tidligere i år dømt for ett av tidenes tyveriraid på Østlandet. De var selv overrasket over hvor enkelt det var å ta seg inn norske villaer - som var ulåste. Faksimile: Dagbladet 30. april 2010
«OPERASJON NIGHTRIDER»: To litauere ble tidligere i år dømt for ett av tidenes tyveriraid på Østlandet. De var selv overrasket over hvor enkelt det var å ta seg inn norske villaer - som var ulåste. Faksimile: Dagbladet 30. april 2010 Vis mer

- Transportsikkerhet er et veldig stort problem i Europa, og nå ser vi altså slike anslag også på norsk jord, sier Humlegård.

Fant drapsettersøkt Ifølge den litauiske visepolitisjefen Darius Zukauskas er noen av gruppene som opererer i Norge ad hoc-gjenger som bare er samlet på en «jobb»  før de går hver til sitt. Andre er medlemmer av tunge, kriminelle organisasjoner som styres fra hjemlandet.

- Det er utøverne som drar til Norge, ikke lederne, sier Zukauskas til Dagbladet.

Han er svært godt fornøyd med samarbeidet med Vestfold-politiet og resten av Grenseløs-partnerne.

- Vi forteller hva de kan forvente av litauerne som kommer hit, og gir informasjon om blant annet metodene deres.  For oss er samarbeidet svært viktig fordi flere av disse kriminelle er etterlyst i Litauen. Vestfold-politiet hjalp oss blant annet da en drapssiktet gjemte seg i Norge i fjor, sier den litauiske visepolitisjefen.

Målet til Kripos, Utrykningspolitiet og Grenseløs-prosjektet, som bare har omfattet fire av landets 27 politidistrikter, er å heve kompetansen på området i hele landet.

Denne uka hadde politiet et fagseminar sammen med blant andre flere politifolk fra Litauen, og neste år skal en stor nasjonal konferanse om mobile vinningskriminelle lære opp etterforskere og politisjefer fra hele Norge.

TYPISK BESLAG: Dette beslaget gjort i en annen Grenseløs-slag er klassisk etter boliginnbrudd: Bager stappfulle av elektronikk og fotoutstyr. Foto: POLITIET
TYPISK BESLAG: Dette beslaget gjort i en annen Grenseløs-slag er klassisk etter boliginnbrudd: Bager stappfulle av elektronikk og fotoutstyr. Foto: POLITIET Vis mer

- Det tok tid før man tok dette inn over seg - og det var ikke for tidlig. Det er ingen tvil om at vi var i ferd med å komme på hælene, men nå har norsk politi forstått alvoret, sier Kripos-sjef Humlegård.