Sirkus Monica i full gang

WEST PALM BEACH (Dagbladet): I dag vil det republikanske flertallet i Senatet trolig sørge for at begge parter i riksrettssaken mot president Bill Clinton får tre til fem dager på å presentere sitt syn. Så skal de stemme over om vitner skal innkalles. Alt tyder på at «Monica-sirkuset» er i full gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanerne vil sørge for at de med sine 55 medlemmer i Senatet får trumfet gjennom en riksrettssak som åpner for vitner. Uansett om de også krever avstemning for hvert vitne, skal det mye til for å hindre at Monica Lewinsky må vitne for de 100 senatorene. Rettssaken vil bli detaljdekket av flere nyhetskanaler, og det som mange fryktet - en lang og utmattende seksualpolitisk rettssak - ser ut til å bli virkelighet.

Siste mulighet

Det eneste som kan hindre dette er et lukket møte i dag, hvor alle de 100 senatorene skal gjøre et siste forsøk på å finne et kompromiss.
Det hele startet i Senatet i går med gudfryktige bønner og rosa løfter om upartisk samarbeid. Etter at justiskomiteens leder, Henry Hyde, og hans 12 medanklagere fra Representantenes hus hadde presentert de to anklagene som krever at president Clinton avsettes ved riksrett, skred høyesterettsjustitiarius William Rehnquist høy og streng inn i sin svarte kappe med gullstriper på armene. Han skal lede riksrettssaken.

Utgangspunktet for riksrettssaken er igjen en rein partipolitisk stemmegivning, og alle vakre løfter ble gjort kraftig til skamme i går.
Republikanerne og demokratene hadde to helt forskjellige forslag til grunnregler. Demokratene ville at hver part skulle ha tre dager til å fremme sin sak. Deretter skulle man gå rett på avstemningen om Clinton skal avsettes eller ikke. Til det kreves 67 stemmer.

Demokratene har vært intense motstandere av vitneinnkallelse, og flertallsleder Trent Lott har vært på glid for å fremme en avtale som kunne ende opp i en reprimande. Nå er alle tilbake i den gamle folden.

Ultrakonservativ

Republikanerne vil pine Clinton til det ytterste, mens demokratene raser mot at et partipolitisk flertall har styrt saken helt til Capitol Hill.
Dommeren som skal styre det hele, William Rehnquist, er en ultrakonservativ republikaner, men hans funksjon er mer som en seremonimester som sørger for at alt går riktig for seg. Senatorene kan stoppe prosedyren ved simpelt flertall, men kan bare henvende seg til Rehnquist skriftlig.

I 1992 skrev Rehnquist ei bok om riksrett, «Grand Inquest», hvor riksrettssaken mot Andrew Johnsen i 1868 blir beskrevet i detalj. Når han nå sitter i den historiske rettssaken finnes det få gitte regler.

Rehnquist skriver blant annet at en riksrettssak er avhengig av et upartisk senat for å yte landet og konstitusjonen rettferdighet.
Han ble utnevnt til Høyesterett i 1971 av Richard Nixon, mens Ronald Reagan utnevnte ham til leder for Høyesterett i 1986. Han er kjent for å være et petimeter som krever korrekt opptreden av alle rundt seg.

Gullstriper

De fire gullstripene han har fått sydd på dommerkappens ermer, ble innført etter at Rehnquist hadde sett en musikal av Gilbert og Sullivan. De andre dommerne i Høyesterett har svarte kapper uten striper, skriver USA Today.

Avisa viser også til at Rehnquist tilhører et pokerlag hvor juristen som utnevnte Kenneth Starr til anklager i Whitewater-saken, er et av medlemmende.
Den strenge 74-åringen kom i 50-åra med støtte til raseskille i USA. Dette har han forsøkt sno seg unna ved å skylde på at andre kom med uttalelsen.

Noen mener Rehnquist lyver om dette.