- BEGYNNER Å INNSE AT DET KAN BLI FARLIG: Marie Simonsen, politisk kommentator i Dagbladet, sier at Norge og Europa begynner å innse at Trump faktisk kan bli et problem: - Det ble mer reality enn ordentlig politikk. Video: DBTV Vis mer

- Sirkus og reality

Simonsen om norsk presses Trump-dekning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt rundet et ellevilt republikansk landsmøte av i i Cleveland i Ohio, der Donald J. Trump formelt ble partiets presidentkandidat.

På mandag ble landsmøtet deres rammet av kaos, kuppforsøk og anklager om at Melania Trump hadde plagiert deler av en tale fra Michelle Obama.

I går ble Ted Cruz buet av scenen etter at han avsluttet sin tale til landsmøtet uten å erklære sin støtte til Donald Trump.

- Sirkus og show

Dagbladets politiske kommentator, Marie Simonsen, mener den norske dekningen av Trumps valgkamp har skapt reality-tilstander i media. Under Dagbladets livsesending av Republikanernes landsmøte sa hun at norsk presse ikke har vært flinke nok til å skrive gode saker om Trump.

- Hadde det ikke vært for enkelte eksperter hadde heller ikke vi fått nødvendig informasjon. Det er mye dekning av sirkus og show - det blir reality i stedet for ordentlig politikk. Nå tror jeg at det begynner å synke at dette faktisk kan bli farlig for Norge og Europa, sa Simonsen.

Simonsen la også til at det blir vanskelig å forholde seg til en person som sier så mange rare og fornærmende ting.

- Utspillene hans har ført til at han har fått veldig dårlige forhold til samtlige av sine europeiske kolleger, sier hun.

- Udiplomatisk

Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, sier at det er vanskelig å være diplomatisk overfor en person som er så udiplomatisk som Trump.

- Det blir interessant å se om det blir tesen om personen eller institusjonen som er viktigst, hvis Trump blir president. FBI, CIA, utenriksdepartementet vil nok dempe Trump, men presidenten har en stor fleksibilitet med sine rådgivere, sier Restad.

- De rådgiverne som for eksempel Bush hadde med seg i Det hvite hus hadde mye makt og veldige mye å si, fortsetter Restad.

I natt holdt «The Donald» den avsluttende talen på Republikanernes landsmøte.

Der godtok han partiets nominasjon av han som presidentkandidat, og la fram sin visjon som president. Med det satte han også offisielt igang presidentkampen mot Hillary Clinton - som blir Demokratenes kandidat i neste uke.