Sirkus Saddam

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Jan-Erik Smilden

jes@dagbladet.no

DET VAR INGEN YDMYK

og kuet eks-president Saddam Hussein som i går sto fram for den irakiske spesialdomstolen i Bagdad. Nå skal Saddam svare for sine mange synder som irakisk diktator. Blant anklagepunktene er massakrer, bruk av kjemiske våpen mot kurdere, forbrytelser begått under krigen mellom Irak og Iran og forbrytelser begått under sjiaopprøret i Sør-Irak etter Kuwait-krigen i 1991.

Formelt er Saddam Hussein og elleve av hans medsammensvorne overlatt de irakiske myndighetene, som på papiret fikk overført suvereniteten fra de amerikanske okkupasjonsmyndighetene mandag. Men reelt sett er Saddam fremdeles USAs fange. Og det var amerikanerne som også hadde regien i går.

Saddam ankom i amerikansk militærhelikopter, han ble fraktet i en amerikansk bilkonvoi og han hadde amerikanske håndjern og lenker. Den 30 minutter lange seansen for spesialdomstolen i den amerikanske militærbasen Camp Victory i et av Saddams tidligere palassområder ble ikke sendt direkte, men i opptak etterpå. Tv-kanalen CNN kunne opplyse at bildene var klarert av amerikanske militærmyndigheter. Det var ikke lyd på de første opptakene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer