Sirkus Solberg

Ingen snakker norsk-engelsk og brøler seiersbrøl som gladgærningene fra Spydeberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- FØKKING HELL. This car was more out on the road or in the road, ropte Henning Solberg (34) etter at han slo lillebror med 16,5 sekunder på Hedmarken. Reporteren i WRC Rally Radio beklaget språkbruken. Henning Solberg er den nordmannen i hele verden som snakker mest/ verst norsk-engelsk. Det er bare helt fantastisk. I helga vant Henning som kjent brødreduellen. Igjen så vi at Solberg-brødrene fra Spydeberg er unike. Ingen viser så mye glede, bannskap og tårer når de vinner. Og sånn skal det være: Skrik det ut! Slå dere på brystet, kjære vinnere. Sprut sjampis. Ta\'n helt ut. Hva er vitsen med å vinne hvis man bare skal stå der og mumle og unne seg en ekstra Farris?

ALT FOR MANGE norske idrettsvinnere er trauste og beskjedne. Mer selvskryt er utvilsomt en samfunnstrend, men beskjedenhet er fortsatt en dyd i idretten. Oddvar Brå, Roar Ljøkelsøy og Ole Gunnar Solskjær, ikke for å være kjip, men hvorfor jublet dere ikke mer? Når den nye alpinkometen Aksel Lund Svindal klinker til og sikrer Norge første VM-gull i utfor noensinne, går han da bananas? Slår han seg på brystet. Niks. Først må han vente med å slippe jubelen løs til alle har kjørt. Omsider kan han smile pent og si at han jo da, han er fornøyd. Jo da. Men hvor er seiersbrølet? Nordmenn liker det visst sånn. Det blir som med Lotto-vinnerne. Vinnerne reiser ikke på ferie til Brasil eller Las Vegas, kjøper sportsbil eller inviterer til skikkelig ball. De betaler ned huslånet og bygger ny garasje. Litt sånn er norske idrettsutøvere.

STOREBROR Henning vant duellen med turbo-Petter (32), med en tredjeplass i Rally Norge, og ligger nå som nummer fire i VM-sammendraget. Solberg-gutta er urfolkelige. Også Henning er en smule vill i nikkersen, men moderat i forhold til broder, n. Petter er unik. Et følelsesmenneske uten sperrer, eller uten lunte, som kona Pernilla (33) sier. For Petter er alt enten eller. Uten filter, i kontrast til for eksempel fotballproffene, som nesten bare sier kjedelige selvfølgeligheter. Agenter, trenere og strateger snakker for dem. Petter snakker som en tegneseriefigur på speed. Han ble verdens mest elleville rallyverdensmester. Med Subaru-bilen har det som kjent vært mye trøbbel, tårer og brutte løpt. Noen sier Petter furter. Andre mener flytting til Monaco og årslønn på ca. 60 millioner kroner, har ødelagt gutten. Andre mener han er cirka 11 år mentalt. Jeg blåser i hvor gammel han er. Poenget er at når Petter er skuffet, så er han VELDIG skuffet. Er han glad, er han VELDIG glad.

BOKA OM PETTER kom for et par år siden og het selvsagt «110 prosent». Nå blir det også bok om Henning Solberg. Og hvilken forlegger tror du har sikret seg kontrakten? Erling Kagge, selvsagt. Kommersforleggeren.Spesielt langrennsløperne har alltid utpekt seg med nøkternhet. Mange virker rett og slett som litt kjedelige typer. Bortoverski er en sliteridrett. De folka der trener nok for hardt, spiser for mye vitaminer og klibrød, har for lite sex og mister seiersbrølet i seg. Torsdag starter Ski-VM. Jeg håper på et skikkelig Tarzan-brøl fra Norge.