Sirkus Steinfeld i smykkesaken

Simultantolken fikk kjørt seg da NRKs Balkan-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld i dag vitnet per telefon i smykkesaken i Oslo byrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hans-Wilhelm Steinfeld har perfeksjonert den bergenske kunstarten å snakke på inn og utpust, kommenterte en muntert oppgitt byrettsadministrator Heidi Heggdal etter den kjente NRK-journalistens vitneprov via telefon fra Budapest i Oslo byrett i dag. Hun, forsvareren og tolken måtte gjentatte ganger be den kunnskapsrike reporteren dempe ordflommen for at tolken skulle greie å oversette til russisk for den tiltalte Elfad Badirkanov.

Steinfeld var stevnet som vitne av forsvarsadvokat Ellen Haugsrud. Steinfeld ble blant annet spurt ut om Badirkanovs påståtte ansettelsesforhold i KGB, og sannsynligheten for at hans eks-kone Marit Christensen i 1989 måtte bestikke russiske myndigheter for å få han ut av landet.

Steinfeld kunne verken bekrefte eller avkrefte Badirkanovs påståtte ansettelse i KGB eller Christensens bestikkelsehistorie, men mente ut ifra sin kjennskap til Russland og Badirkanov at dette ikke var usannsynlige påstander.

- Badirkanov fulgte Treholt

Steinfeld hadde i sin tid reagert på mottagelsen Treholt fikk da han besøkte Moskva for første gang etter spiondommen. Treholt ankom Moskva sammen med Badirkanov, og ble mottat av en tjenestemann for grensestyrkene, som sørget for at de kunne droppe immigrasjonskontrollen. Steinfeld mente dette virket som en «regissert velkomst» for Treholt, og at han ble fulgt av Badirkanov.

- KGB bruker ikke freelancere for slike eskorte-oppdrag, sa Steinfeld.

- Vanlig med bestikkelser

Steinfeld oppga også at det ikke var uvanlig å bruke bestikkelser for å få folk ut av Sovjetunionen, men at dette ikke var nødvendig hvis man kunne mobilisere politiske kontakter til støtte. Han opplyste at han sammen med Jo Benkow og broren til Olof Palme selv hadde deltatt i det han kalte «en livreddende aksjon» for å få ut en opposisjonell forfatter fra landet, der de nettopp på grunn av slike kontakter slapp å bruke bestikkelser.

Christensen har i politiavhør påstått at hun i 1989 ble presset av den daværende KGB-ansatte Anar Agaev til å betale 100 000 kroner for å få Badirkanov ut av landet. Agaev, som har anmeldt Christensen og Badirkanov for bedrageri av 200 000 kroner, benekter dette.

Etter å ha kjørt på overtid de siste dagene kunne administrator Heggdal i dag konstatere at lista over gjenværende vitner var tom. Dermed tar retten tar pause i morgen for at partene skal få forbedt sine prosedyrer til fredag.