Sirkus valg er i gang

Tony Blair har varslet nyvalg 7. juni. Labour leder suverent på meningsmålingene. Utfordringen blir å få folk til valglokalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON: Britene er som kjent tilhengere av tradisjoner. Da Tony Blair kunngjorde valgdatoen i går ettermiddag, gjorde han det ikke foran et kobbel av pressefolk utenfor døra i Downing Street nummer 10, slik hans forgjengere har gjort. I typisk stil for det nye Labour-partiet tok statsminister Tony Blair turen til St. Saviour & St. Olaves jenteskole i Southwark i Sør-London. Slik understreket han bruddet med tradisjonene, og tilknytningen til et av de punktene som kommer til å være viktige på agendaen fram mot valget, nemlig utdanning. Koret sang «The Children are Our Future», og en bedre tittel kunne de ikke valgt før statsministeren gikk opp på talerstolen og skrøt av de resultatene skolen har oppnådd under hans regjeringstid - før han offentliggjorde valgdatoen.

TONY BLAIR TOK TUREN til Buckingham Palace og samtalte med dronning Elizabeth i enerom. I løpet en tjue minutter lang seanse ba han om at Parlamentet oppløses. Dermed er det klart for valg. Statsministeren har ventet lenger enn opprinnelig ønsket på å kunngjøre dette. Han måtte finne seg i at planen om parlamentsvalg 3. mai ble utsatt på grunn av munn- og klovsykeepidemien som har herjet øyriket siden februar. Nå er den under kontroll, og dermed håper Blair og hans medhjelpere å få full oppmerksomhet rundt oppkjøringen til valget.

Labour har et godt utgangspunkt. Partiet ligger suverent foran med rundt 20 prosents ledelse på alle meningsmålinger. Det har de gjort siden bensinkrigen ga regjeringa en nesestyver sist høst. Derfor blir den største utfordringen for Blair å lokke folket ut av sofaen og inn i valglokalene. Rundt halvparten av de som blir spurt i meningsmålinger, sier de vil stemme Labour. Oppgaven nå er å ikke ta det for gitt at seieren ligger inne.

SEIEREN SOM BLE halt i land for fire år siden, var overraskende, selv for Tony Blair. Da ga 43,2 prosent av folket klar beskjed om at 18 år med de konservative var nok. Nå er strategien å minne folk på at Labour trenger mer enn bare en periode for å bygge landet opp igjen. Fundamentet er lagt, men byggverket skal fullføres. Tory-leder William Hague påpeker at det kunne trenges en ny byggmester når ikke mer enn grunnmuren er fullført siden 1997.

Labour reddes på mange måter av det konservative partiet. Før statsministeren hadde rukket å kunngjøre valgdatoen, var hovedkonkurrent Hague allerede ute på gata i Watford. Han snakket om kriminalitet og helse, pund og skatt. Hagues jobb er å fortelle sine velgere at det er mulig å vinne dette valget. Sjansene synes imidlertid svært små. Den konservative partilederen er ingen sterk frontfigur. Seinest avslørt sist uke da han ikke maktet å ta et oppgjør med rasisme i sitt eget parti. Indre strid ble åpenbart før Hague viste styrke til å tvinge en beklagelse ut av partifellen bak uttalelsen om at «britene er i ferd med å bli en bastardrase».

DA TONY BLAIR KOM til makten i mai 1997, hadde han ikke vært i nærheten av en statssekretærstol engang. Siden det har Blair jobbet hardt, hardere enn de aller fleste av sine medarbeidere, som er fullstendig utslitte når uka er omme. Han har vist at han er i kontakt med folks følelser, og høster ennå berømmelse for hvor raskt han tok stemningen da prinsesse Diana døde. Det blir imidlertid også pekt på at han kjører den trygge linja. Derfor stilles spørsmålet om han vil bli tøffere i runde nummer to.

Kommer partiet til makten igjen om drøye fire uker, kan Tony Blair være med på å skape historie. Labour-partiet har aldri sittet to fulle perioder i strekk siden de første gang fikk regjeringsmakt i 1924. Både Clement Attlee og Harold Wilson har tidligere ført partiet til makten med gode marginer. Attlee var mannen som i 1945 sørget for at en skuffet Winston Churchill måtte gi fra seg makten. Men bare halvannet år etter seieren i 1950 tok de konservative makten tilbake. I 1964 var det Harold Wilson som førte Labour til brakseier. I 1970 var de blå tilbake i Downing Street.

Tony Blair skal bruke de neste ukene på veien. Folket skal overbevises. Til sjuende og sist er det de som bestemmer.