I FLAMMER:  Innbyggere i Sirte beskylder soldatene til den libyske opprørsregjeringen for å ha ødelagt og plyndret boligene og butikkene deres som hevn for at byen støttet Muammar Kadhafi. Foto: EPA/Mohamed Messara/Scanpix
I FLAMMER: Innbyggere i Sirte beskylder soldatene til den libyske opprørsregjeringen for å ha ødelagt og plyndret boligene og butikkene deres som hevn for at byen støttet Muammar Kadhafi. Foto: EPA/Mohamed Messara/ScanpixVis mer

Sirte-beboere anklager opprørerne for plyndring

Som hevn for at byen støttet Muammar Kadhafi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De hater oss fordi Muammar er herfra. Men vi er bare sivilpersoner. De revolusjonære har kommet hit for å hevne seg og ødelegge, sier en av beboerne som har vendt hjem etter de harde kampene om byen.

Hun fant dørene ødelagt, klær strødd utover gulvet og møbler veltet da hun kom hjem igjen. Gjennom et hull i veggen kunne man se røyken drive over byen.

Mange av beboerne sier at plyndringen har gjort dem bitre mot opprøret som gjorde slutt på Kadhafis 42 år lange regime. Noen mener de ble utsatt for hevn fordi de har levd rimelig komfortabelt under Kadhafi, som kommer fra Sirte.

- Kommer de for å frigjøre byen eller for å stjele? Hvis jeg visste at det ville gå slik, hadde jeg blitt igjen og kjempet for huset mitt, sier en annen.

Tilbake til ruiner Mange innbyggere som rømte fra byen mens kampene sto på, har begynt å komme tilbake nå som NTC-soldatene har trengt de Kadhafi-tro styrkene tilbake til et lite område.

De har funnet nesten hvert eneste hus skadd av raketter og artilleri, utbrent eller gjennomhullet av kuler. Vann flyter i gatene fra ødelagte vannledninger, og infrastrukturen ligger i ruiner.

Ødeleggelsene er ikke verre enn i enkelte andre byer der det var harde kamper, men den harde beskytningen og nedbrenningen av hus som tilhørte Kadhafi-familien, gjør at mange mistenker NTC-soldatene for å ha søkt revansj.

Blant annet ble en luksusbolig som tilhørte Kadhafis datter Aisha, satt fyr på etter at murene ble ødelagt av et kuleregn. Svart røyk steg til værs fra andre hus som NTC-soldatene sa tilhørte Gaddafis venner.

Revansj - Det som skjer i Sirte, er revansj, ikke frigjøring. Når noen kommer og tar bilen din og ødelegger hjemmet ditt, er det ikke frigjøring, sa Abu Anas som kom hjem og fant huset sitt plyndret.

NTC-soldatene hevder de bare sjekker husene for våpen, men reportere fra nyhetsbyrået Reuters så mange av dem med stoler, bildekk og datamaskiner bakpå pickupene.

Andre kjørte av gårde i flunkende nye Toyotaer og BMW-er, mens en soldat ble observert mens han dyttet en hvit Porsche bortover gata.

Skylder på bander En av NTC-soldatenes offiserer, Waleed Mouftah, sier at det er væpnede grupper som har infiltrert styrkene hans, som står for plyndringen, ikke soldatene.

Han forklarte ikke hvem disse gruppene var, men anslo at det dreide seg om rundt 200 personer.

Mange libyere, særlig de fra Misrata, som ble rasert av Kadhafi-styrkenes intense bombardementer under krigen, tror det er soldater fra Misrata som hevner seg på folk i Sirte fordi de forsvarte Kadhafi.

I Misrata fortelles det mange historier om drap og voldtekter som Kadhafis styrker skal ha gjort seg skyldig i, og mange er sinte og bitre.

- Jeg skal fortelle deg en ting. Folk i Sirte er beduiner, og beduiner glemmer ikke å hevne urettferdighet. Vi glemmer ikke det som er skjedd i Sirte, og ingen fra Benghazi eller Misrata skal noen gang få lov å komme inn i Sirte, sa en mann som kalte seg Abu Fatma.

(NTB)