Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Egypt

Sisi vinner presidentvalget i Egypt

Egypts eneveldige president, Abdel Fattah al-Sisi, vinner valget med rundt 90 prosent, ifølge statlige medier.

STEMMENE TELLES: Egyptiske valgmedarbeidere teller stemmene fra denne ukas presidentvalg i Egypt. Ikke uventet, er det president al-Sisi som vil ta en overlegen seier. Foto: Apa / Scanpix
STEMMENE TELLES: Egyptiske valgmedarbeidere teller stemmene fra denne ukas presidentvalg i Egypt. Ikke uventet, er det president al-Sisi som vil ta en overlegen seier. Foto: Apa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt er som forventet: Egypts president Abdel Fattah al-Sisi ser ut til å ta en overlegen valgseier. Foreløpig viser stemmene at han har fått rundt 90 prosent av stemmene, melder egyptiske Al Ahram.

Dermed må Egypt fortsette med et diktatorregime, som mange omtaler som enda verre enn det som var under Hosni Mubarak, som ble tvunget til å gå av under den arabiske våren i 2011.

Bare en motkandidat

Valget pågikk i tre dager, og dørene ble stengt i går kveld.

Foreløpig viser tallene at Sisi fikk rundt 88 prosent av stemmene i Egypts nest største by, Alexandria. Her skal antall personer som faktisk stemte vært så lavt som 38 prosent, ifølge Al Ahram.

Al-Sisis eneste utfordrer var Moussa Mustafa Moussa, en lite kjent partileder som bestemte seg for å være motkandidat helt på tampen. Andre potensielle motkandidater ble arrestert.

Knebler opposisjonen

VINNER KLART: En kvinne går forbi en av de mange valgplakatene av president Abdel Fattah al-Sisi, som vinner Egypt-valget. Foto: Amr Abdullah Dalsh / Reuters / Scanpix
VINNER KLART: En kvinne går forbi en av de mange valgplakatene av president Abdel Fattah al-Sisi, som vinner Egypt-valget. Foto: Amr Abdullah Dalsh / Reuters / Scanpix Vis mer

Sisi har ledet Egypt siden 2013, etter at Egypts første demokratisk valgte president, Mohammed Morsi, ble kastet fra makta.

Siden den gangen har Sisi og hans militærregime kneblet alt som er av opposisjon. Titusenvis av mennesker er arrestert, ifølge BBC.

«Mubaraks militære etterfølger har ikke bare visket ut sporene etter den arabiske våren i Egypt. Han er blitt en enda større diktator enn den av mange hatede forgjengeren», skrev Dagbladets kommentator Jan-Erik Smilden i en kommentar i forkant av valget.

Det eneste som er spennende med Egypt-valget er nå hvor mange som faktisk har møtt opp til stemmelokalene. I 2014 var det 47 prosent som stemte på Sisi, som den gangen fikk 97 prosent av stemmene.

- Demokratisk valg

Sisi og militærregimet, derimot, hyller valget. I statlige medier omtales årets valg som «et demokratisk valg».

- En én million prosent demokratisk prosess, sier en talskvinne for Sisi-kampanjen til BBC, og fortsetter:

- Beviset er at hele det egyptiske folket, inkludert et stort antall ungdom og eldre, har kommet for å stemme.

Sisi sjøl hyller det egyptiske valget, som han sier reflekterer «landets storhet».

«Stemmene til de egyptiske massene vil være et bevis på at vår nasjon er sterk», skrev han på sin Facebook-side.

De endelige valgresultatene blir offentliggjort mandag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!