EMOSJONELT GJENSYN: Dalai Lama (høyre) og Naren Chandra Das omfavner hverandre i gleden over å se hverandre igjen for første gang på 58 år. Sist de møttes var i 1959 på grensen mellom Bhutan og Kina, og Chandra Das var en soldat som skulle hjelpe Dalai Lama i sikkerhet fra kinesiske styrker. Foto: Biju Boro / AFP
EMOSJONELT GJENSYN: Dalai Lama (høyre) og Naren Chandra Das omfavner hverandre i gleden over å se hverandre igjen for første gang på 58 år. Sist de møttes var i 1959 på grensen mellom Bhutan og Kina, og Chandra Das var en soldat som skulle hjelpe Dalai Lama i sikkerhet fra kinesiske styrker. Foto: Biju Boro / AFPVis mer

Dalai Lama

Sist de så hverandre var i 1959. Da var Dalai Lama på flukt fra kinesiske styrker

Det ble et gripende møte da den pensjonerte soldaten og Dalai Lama møttes ansikt til ansikt, 58 år etter dramatisk flukt over Himalaya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når jeg ser ansiktet ditt, innser jeg at jeg også må ha blitt veldig gammel, sa Dalai Lama til 79 år gamle Naren Chandra Das, da de to ble gjenforent etter 58 år denne søndagen, skriver BBC.

Sist de traff hverandre var i 1959. Da var Dalai Lama på flukt fra kinesiske myndigheter. Et tibetansk opprør mot det kinesiske regimet hadde feilet, og i frykt for sitt eget liv, flyktet tibetanernes spirituelle leder fra den kinesiske hæren over til India. Chandra Das var blant soldatene som bidro til å frakte fredsprisvinneren fra 1989 i sikkerhet.

Dalai Lama uttrykte stor takknemlighet overfor Chandra Das da de møttes, og sa at han var «veldig, veldig glad» for å få muligheten til å treffe en del av teamet som ekskorterte ham i trygghet. Chandra Das var på den tiden en del av Assam Rifles, den eldste paramilitære styrken i India.

De to møttes i anledning en seremoni for å minnes Dalai Lamas flukt.

Dalai Lama flyktet fra Potalapalasset i Lhasa 17. mars 1959. Han kledde seg ut som en soldat, og kom seg ubemerket gjennom folkemengdene utenfor palasset.

FLUKT: Her er Dalai Lama avbildet under den fjerde dagen av flukten fra kinesiske styrker i 1959. Dalai Lama sitter på den hvite hesten, litt til venstre i bildet. Foto: AP
FLUKT: Her er Dalai Lama avbildet under den fjerde dagen av flukten fra kinesiske styrker i 1959. Dalai Lama sitter på den hvite hesten, litt til venstre i bildet. Foto: AP Vis mer

Dalai Lama tilbrakte to tøffe uker på flukt over Himalaya-fjellene sammen med et lite følge som bestod av regjeringsmedlemmer fra den tibetanske regjeringen og soldater. De reiste kun om natten for å unngå å bli oppdaget.

De hadde mottatt forsikringer om at de ville få hjelp i India, men før Dalai Lama dukket opp der, fryktet mange at han var blant de 2000 som ble drept da kinesiske styrker stanset det tibetanske opprøret.

Fikk ikke snakke

På grensen mellom Kina og det lille kongeriket Bhutan, som ligger skvist mellom India og Kina, stod Chandra Das og fire andre vakter klare til å ta i mot Dalai Lama. Oppdraget var topphemmelig, og Chandra Das og de andre soldatene hadde blitt nektet å snakke med den da 23 år gamle, bebrillede Dalai Lama han skulle ekskortere i trygghet.

- Vår oppgave var å beskytte ham på hans ferd. Vi fraktet ham til Lungla, hvor han ble eskortert videre til Tawang av en annen gruppe soldater, sier Chandra Das.

Dalai Lama ble boende en kort periode i det indiske distriktet Tawang, før han slo seg ned i Dharamsala. Byen er sete for den tibetanske eksilregjeringen, som Dalai Lama var leder for fram til 2011, da han selv valgte å trekke seg.

Upopulært i Kina

Dalai Lamas deltakelse i seremonien onsdag er en del av rundtur han skal ta i de nordlige grensestatene, blant annet i den indiske delstaten Arunachal Pradesh; et område som Kina står fast på at er en del av deres land. Delstaten er dog internasjonalt anerkjent som indisk territorium, men rundturen har likevel vekket frustrasjon i Kina, som har oppfordret India til å «unngå handlinger som ytterligere kan komplisere grensedisputten».

Under besøket sa Dalai Lama at besøket i det nord-østlige India føltes som en gjenforening.

- Når jeg besøker Tawang-området, husker jeg den friheten jeg følte for første gang i 1959. Det var begynnelsen på et nytt kapittel i livet mitt, sa han.

* I Kina blir Dalai Lama ansett som en anti-Kina-separatist og en politisk trøbbelmaker.