Sist gang denne planten ble observert var i 1956

Så hvorfor dukker den opp igjen nå?

SJELDENT SYN: Gul hornvalmue er funnet på Sandøya på Tjøme for første gang siden 1956. Foto: Egil Soglo / Statens naturoppsyn
SJELDENT SYN: Gul hornvalmue er funnet på Sandøya på Tjøme for første gang siden 1956. Foto: Egil Soglo / Statens naturoppsynVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i forbindelse med at kartleggingen av floraen i Færder nasjonalpark på Tjøme går mot slutten, at Egil Soglo fra Statens naturoppsyn og botaniker Trond Grøstad kom over en gul hornvalmue på Sandøya, skriver tb.no.

- Sandøya er en av de viktigste lokaliteter for biologisk mangfold i nasjonalparken. Den er også et av de mest undersøkte områdene. Overraskelsen var derfor stor da vi fant gul hornvalmue på øya, sier Egil Soglo til avisa.

Til Dagbladet sier Soglo at planten bare finnes på to steder i Vestfold, og at gul hornvalmue ikke er observert på Sandøya siden 1956.

- Må ha vært der - Området er veldokumentert, så jeg lurer litt på hvorfor den ikke er sett på så mange år. Det er helt klart at den må ha vært der hele tida, sier Soglo til Dagbladet.

Han viser til at planten kan være vanskelig å bedømme for ikke-eksperter, ettersom den blomstrer bare annenhvert år.

- Dessuten er den funnet på den sørlige delen av øya som ikke er så mye besøkt, sier han.

På stranda Gul hornvalmue vokser gjerne helt nede på stranda, nærmest rett opp av steinene. Den takler godt å bli overskylt av sjøvann.

- Det blir færre og færre av den, men nå plutselig dukket den altså opp på en gammel lokalitet, sier Egil Soglo.

PRESSET: Gul hornvalmue dukker opp på stadig færre steder. Foto: Egil Soglo, Statens naturoppsyn
PRESSET: Gul hornvalmue dukker opp på stadig færre steder. Foto: Egil Soglo, Statens naturoppsyn Vis mer