Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sist gang dette skjedde var under krigen, og det er et dårlig forbilde

Ap og Venstre i strupen på Oslo Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg skulle ønske Oslo Frp kunne komme med noen konstruktive forslag til hvordan vi kan få til god integrering, men det de kommer med nå er forslag som aldri vil bli gjennomført. Og hvis de skulle bli gjennomført, så vil ikke Norge lenger være en rettsstat. Det er ingen andre land i Europa som opererer på denne måten, sier Oslo-byråd Geir Lippestad til Dagbladet.

Lippestad har ansvar for integrering og mangfold i Oslo, og tror folk gjennomskuer Frps vedtak. Han mener Frp-vedtaket om lukkete mottak i realiteten innebærer fengsel.

- De aller fleste vil gjennomskue det som skjer i Frp, og se at det nå pågår en intern konkurranse om å komme med de mest halsbrekkende forslagene. Sist gang noen ble fengslet på ubestemt tid uten rettsbehandling i Norge var under krigen, og det er et dårlig forbilde, sier Lippestad.

30 punkter Oslo Frp gikk lørdag inn for de omstridte innstrammingene i asyl- og innvandringspolitikken som Christian Tybring-Gjedde og ny Oslo Frp-leder Aina Stenersen foreslo. Kritikere har omtalt forslagene som brudd på menneskerettighetene, «farlige» og «useriøse».

I de 30 punktene til en ny asylpolitikk heter det blant annet at samtlige akuttmottak omgjøres til lukkede mottak, at man bør fjerne asylsøkeres rett til fri rettshjelp og at man skal avskaffe alle former for permanent opphold for asylsøkere. 

Det tas også til orde for at Norge bør melde seg ut av deler av Flyktningkonvensjonen.

- Det er mange gode forslag her, solid og grundig gjennomarbeidet, sa tidligere Oslo-ordfører Peter N. Myhre, som ledet behandlingsarbeidet av forslagene.

- Vanskeliggjør integrering Lippestad påpeker at det er Frp-statsrådenes eget organ IMDi som har bestemt at Oslo skal bosette drøyt 3000 flyktninger over tre år, og at det ikke kommer til å skape problemer for byen.

Han reagerer særlig på forslagene om lukkete mottak og at man skal avskaffe alle former for permanent opphold.

- All forskning viser at dersom man ikke lar folk slå rot, så vanskeliggjør det integrering. Vi ønsker å få ungene så kjapt som mulig inn i skolen og foreldrene så raskt som mulig ut i arbeid, men det går ikke hvis vi ikke lar dem slå rot.

- Bryter med forlik Også Venstre sentralt reagerer på forslagene til Oslo Frp, og mener de bryter med enigheten som Stortinget fikk på plass gjennom asyl- og integreringsforliket.

- Disse inhumane forslagene fra FrP vil medføre at vi kriminaliserer alle flyktninger og asylsøkere, og at Norge melder seg ut av verden. Forslagene har kun til hensikt å splitte nasjonen, spre usikkerhet hos vanlige folk og å nøre opp under fremmedfrykt. Det kommer aldri til å bli norsk politikk, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Siv Jensen presiserte overfor Dagbladet i dag at hun ikke blander seg inn i fylkeslagenes politikk.

- Jeg har ingenting konkret å si om akkurat disse resolusjonsforslagene. Men nå er det slik at en bør huske på at resolusjonsforslag er til for å videreutvikle politikken på et bestemt område, sier finansminister Siv Jensen til Dagbladet.

- Kjempefornøyd De 30 forslagene sendes nå Frp sentralt for videre bearbeidelse, etter Oslo Frp gjorde noen mindre endringer i punktene. En strålende fornøyd Aina Stenersen var glad ideene hennes gikk gjennom.

- Jeg er kjempefornøyd. Det viser at vi tenker innovativt om asylpolitikken. Lukkede mottak er til det beste for alle, og jeg understreker at vi ønsker en langt raskere behandling av asylsøknader enn under de rødgrønne, så asylsøkere skal ikke sitter der lenge, sier hun.

Aina Stenersen har tidligere vekket motstandere til debatt ved å gå inn for generell bevæpning i politiet og ønske et tiggerforbud i Oslo. Hun lot seg også avbilde toppløs i en kampanje mot stigmatisering av voldtektsofre.

- Et fengsel Resolusjonsforslagene, som nå altså er vedtatt, har høstet enorm kritikk siden Aina Stenersen gikk offentlig med dem fredag morgen. Både Amnesty International og NOAS har vært klare på at noen av de 30 forslagene vil bryte med Norges forpliktelser innen menneskerettigheter. 

NOAS-leder Ann-Magrit sammenliknet sågar lukkede mottak med fengsler. 

- Det er i realiteten et fengsel, ja. Du skal ha begått lovbrudd for å bli fratatt friheten. Det er statens kraftigste virkemiddel, sa hun fredag og kalte forslagene fra Tybring-Gjedde og Stenersen for «useriøst».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media