Sist gang Eugene (87) måtte finne maten i søpla var under krigen

- Det er tøffe tider, sier den pensjonerte franskmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
KAMP OM MATEN: Eugene (87) kjemper mot rumenere om den beste maten i søpla. REUTERS / Eric Gaillard NTB scanpix
SJEKKER DATOEN: Eugene sjekker datomerkinga på den kasta maten. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
SØPPELMAT: 87 år gamle piske sammen noen egg han plukket opp fra søpla utenfor supermarkedet. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
PENSJONISTTILVÆRELSE I FRANKRIKE: 87 år gamle Eugene fra Nice i Frankrike ser seg nødt til å bruke deler av sin pensjonisttilværelse til å lete etter mat i andres søppel. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
PENSJONEN HOLDER IKKE: 7500 kroner i måneden blir for lite for Eugene. Han skaffer gratis mat i søpla. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
FRYSEREN FULL: Eugene fryser maten til enda dårligere tider. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
PÅ HANDLETUR: Eugene fyller bilen med gratis mat. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
PENSJONIST I 24 år: Eugene begynte å lete etter mat i søpla i fjor. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
IKKE SIDEN KRIGEN: Eugene forteller til nyhetsbyrået Reuters at han som tenåring under andre verdenskrig også måtte finne mat i søpla. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
SØPPEL: Eugene ser et noe å spise i søpla. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
POSENE FULLE: Eugene med dagens fangst. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
PUST I BAKKEN: Eugene tar seg en pause etter jobben. REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix

(Dagbladet): Frankrike fryktes å være neste EU-land ut i økonomisk krise. Europas nest største økonomi krympet for andre gang på rad da fransk økonomi falt med 0,2 prosent første kvartal i år, kom det fram 15. mai i år.

Frankrike har nå blitt EUs største økonomiske problem.

Frankrike bruttonasjonalprodukt falt nemlig også siste kvartal i fjor og når et lands BNP faller to kvartaler på rad er landet offisielt inne i en resesjon. Når verdien av det som produseres i landet synker, øker gjerne arbeidsledigheten og priser på varer.

I slutten av april skrev nettstedet Globalresearch at antallet personer som ikke hadde jobbet i det hele tatt den siste måneden hadde steget til historiske 3 224 600 persone med en arbeidsledighetsprosent på 10,6, blant de unge 25,4 prosent.

- Tøffe tider Den franske pensjonisten Eugene (87) merker nedgangen.

Nyhetsbyåret Reuters har fulgt den tidligere interiørarkitektens hverdag over en periode. I fjor startet han å finne mat i søppelkasser i hjembyen Nice fordi hans månedlige pensjon på rundt 7500 ikke får det til å gå rundt.

Det samme gjorde han da han var tenåring under andre verdenskrig.

- Det er tøffe tider, sier han, ifølge Reuters.

Deler av pensjonisttilværelsen går nå med til å lete etter spisebar mat i søppelkasser, gjerne utenfor større supermarkeder. Han fryser ned maten og sparer det til de tøffeste tidene.
Drømmer om Vegas I dag la franske myndigheter fram en rapport som sier at franskmenn burde bidra til felleskassa lenger for å kunne få full pensjon samt at skatterabattene for de mer velstående pensjonistene burde bli færre.

Eugene fra byen Nice, bare en halvtimes kjøretur fra fyrstedømmet Monaco,  har vært pensjonist i 24 år. Hans store drøm handler ikke fransk økonomi, men amerikansk. Han store drøm er å få reise til Las Vegas, melder Reuters.

Bekymret Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken pekte i slutten av mai overfor Hegnar.no og Dagbladet i på flere signaler som kunne tyde på at Frankrike er på vei inn i en krise.

Konsumenttilliten i landet for mai var ventet å ta seg litt opp igjen fra nivået nær bunnen under finanskrisen, men i stedet falt den bare videre.

- Dette er ett av de mange tegn på at Frankrike kan bli neste kriseland, sa Mork og sa han var bekymret for landet.

EU-kommisjonen besluttet i slutten av mai å gi en rekke medlemsland mer tid til å få gjeld og budsjettunderskudd under kontroll. Frankrike, Spania, Nederland, Polen, Portugal og Slovenia fikk alle lengre tid på seg i arbeidet med å få til en budsjettpolitikk som er i tråd med EUs regelverk, melder NTB.

Reformer Øverst på EUs problemliste står Frankrike, Unionens nest største økonomi, som i år er forventet å få et budsjettunderskudd på 3,9 prosent. Landet har nå fått ytterligere to år på seg til å få statsfinansene under kontroll.

Likevel mener EU-kommisjonen at Frankrike må sette opp farten når det gjelder økonomiske reformer, ikke minst en omfattende pensjonsreform, melder NTB.

Frankrikes befolkning blir stadig eldre, og med dagens pensjonsutbetalinger vil systemet ikke kunne holde i lengden. I tillegg trenger landet arbeidslivsreformer, mener EU-kommisjonen.

Fransk økonomi ligger an til å krympe med 0,1 prosent i år. Uten reformer kommer landet neppe i mål, og budsjettunderskuddene vil fortsette å vokse.