Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste: - Demonstranter samler seg ved presidentbolig

Fredsprisvinner ElBaradei skal ha vært midt i opptøyer med tåregass, sjokkgranater, batongslag og vannkanoner i Kairo. Situasjonen ute av kontroll også i Alexandria.

KLARE TIL KAMP: Dagbladets reporter i Kairo ser tusen soldater ta oppstilling i påvente av at folk skal forlate fredagsbønnen i byens største moskeer. Bildet er fra gårsdagens konfrontasjon, hvor aktivist Mariam Solayman roper slagord mot  landets regjering. Foto: REUTERS / Yannis Behrakis
KLARE TIL KAMP: Dagbladets reporter i Kairo ser tusen soldater ta oppstilling i påvente av at folk skal forlate fredagsbønnen i byens største moskeer. Bildet er fra gårsdagens konfrontasjon, hvor aktivist Mariam Solayman roper slagord mot landets regjering. Foto: REUTERS / Yannis Behrakis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Da folk i Kairo og Alexandria strømmet ut fra moskeene etter fredagsbønnen til det som var varslet å bli de største demonstrasjonene på flere tiår, skal politiet ha angrepet umiddelbart.

De massive politistyrkene har nå tatt i bruk tåregass, sjokkgranater og vannkanoner i et forsøk på å stoppe aktivistene fra å vise sin misnøye med president Hosni Mubarak.

Det skjedde blant annet ved moskeen der fredsprisvinner Mohamed ElBaradei holdt en regimekritisk tale for kort tid siden.
Politiet skal også ha tatt i bruk batonger, og en gruppe demonstranter slo angivelig ring om ElBaradei for å beskytte ham. Hvor han er akkurat nå, er uklart.

Tidligere i dag erkjente han overfor Guardian at sikkerheten hans var i fare etter ankomsten til landet.

- Det er selvfølgelig fare for min sikkerhet i dag, men det er en risiko som er verdt å ta når du ser landet ditt i en slik tilstand. Da må man ta en risiko. Jeg skal være sammen med folket i dag, sa ElBaradei i det ferske intervjuet.

Også i Alexandria melder nå blant andre CNN-reporter Nic Robertson om store gateslag med steinkasting og tåregass. Situasjonen beskrives som svært kaotisk og ute av kontroll.

Det hagler nå med ubekreftede meldinger om alvorlige sammenstøt mellom politiet og demonstranter flere steder i landet.

100 politibusser Et massivt politioppbud slo i formiddag jernring rundt moskeene. Makram-moskeen, en av Kairos største, er brått stengt «på grunn av byggearbeid» selv om den var åpen i går.

- Vi ser rundt tusen tungt bevæpnede politifolk tilhørende spesialstyrkene. De har med haglegeværer og er utstyrt for nærkamp, sier reporter Eiliv Frich Flydal på telefon fra Kairo.

Politiet ankom i det Dagbladet talte å være 100 busser med 50 politifolk i hver.

- De tar oppstilling ved Frihetsplassen, hvor det tidligere i uka har vært sammenstøt, sier Flydal.

Han ser også politistyrkene ta oppstilling langs flere hovedveier, Ramzes-plassen og ved flere av de største moskeene.

- De står blant annet nær Omar Makram-moskeen og Al-Fath-moskeen. Tusenvis av mennesker er nå på fredagsbønn her, og det er ventet at de vil gå ut og demonstrere i gatene når bønnen er avsluttet, sier Flydal.
Les også: Her er demonstrantenes oppskrift på bråk Spent situasjon Det knytter seg stor spenning til hvordan politifolkene vil opptre når menneskemengdene går ut i gatene for nye protester.

- Flere vi har snakket med sier de er blitt truet av politifolk, sier Flydal.

Dagbladet har tatt bilder som dokumenterer politiets utrustning og mobilisering. Grunnet regimets informasjonsblokkade har det så langt ikke lykkes å få disse sendt fra Egypt.

Les også: Drapet som kan få Egypt til å eksplodere

Stengte nettet Store deler av mobilnettverket og landlinjer er for tiden nede. Heller ikke Internett er tilgjengelig store deler av tida.

- Det er åpenbart at myndighetene prøver å  begrense informasjonen som kommer ut av landet, sier Flydal.

 Det er tidligere meldt at regjeringen har stengt Internett for å  hindre at folk varsler hverandre om kommende demonstrasjoner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling