Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SISTE: - Mest sannsynlig at tiltaltes DNA er direkte overført til Monika

Aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes mener at DNA fra tiltalte Donatas Lukosevicius er smittet direkte over til Monika da han drepte henne.

FLERE TEORIER: Statsadvokat og aktor Benedicte Hordnes støttes opp av blant andre etterforskningsleder Tor Kallmyr fra Kripos. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FLERE TEORIER: Statsadvokat og aktor Benedicte Hordnes støttes opp av blant andre etterforskningsleder Tor Kallmyr fra Kripos. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Statsadvokat og aktor Benedicte Hordnes sier i sin innledning at denne saken er spesiell på grunn av sin forhistorie. Hun snakker om den første etterforskningen i 2011 og 2012 og den nye etterforskningen som ble påbegynt i 2014 etter at den først ble henlagt som intet straffbart forhold, men så ble gjenopptatt.

Monika Sviglinskaja ble funnet død av sin mor da hun kom hjem fra arbeid 14. november 2011.

- Det ble i første omgang etterforsket mistanke om at Monika hadde tatt sitt eget liv, om hennes mor Kristina Sviglinskaja hadde tatt livet av sin datter eller om Donatas Lukosevicius hadde drept henne, sier Hordnes.

Donatas Lukosevicius kom smilende inn i rettssalen sammen med sin advokat Aasmund Sandland. Rettens administrator, sorenskriver Håkon Rastum, leste opp den alvorlige tiltalebeslutningen. Tiltalte ble spurt om han erkjente skyld for noen av punktene han er tiltalt for.

Svarte nei - Nei, svarte Donatas Rastum på alle punkt om drap, tyveri og trusler.

Han er tiltalt for å ha tatt livet av åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Statsadvokat Benedicte Hordnes mener at han først har brutt seg inn i leiligheten hvor Monika bodde sammen med sin mor Kristina Sviglinskaja på Berge i Sund kommune.

I tiltalebeslutningen står det at han formentlig har brutt seg inn ved bruk av øks. Inne i leiligheten skal han ifølge påtalemyndigheten ha knyttet et belte rundt halsen til den lille jenta og strammet til før han hang henne opp i et dørhåndtak.

Monika var hjemme fra skole denne dagen på grunn av forkjølelse og skal ha forsøkt å ringe sin mor flere ganger før klokka åtte om morgenen og fram til 08.45.  Moren kom hjem til leiligheten 15.45 og så at glasset i ytterdøra var knust.

- Kristina gikk inn i leiligheten og fant Monika hengende i et belte festet til dørhåndtaket. Hun løsnet jenta og la henne ned på gulvet hvor hun tok pulsen hennes, men måtte erkjenne at hun var kald. Hun løp ut og ropte om hjelp, sier Benedicte Hordnes.

Kristina Sviglinskaja ringte huseier og andre bekjente i området i Sund kommune på Sotra. Etterhvert kom flere patruljer og hunder fra politiet til boligen. Kristina Sviglinskaja var da i sjokk og hadde pustevansker. Hun ble kjørt til legevakten, men var seinere i stand til å bli avhørt den første natten.

Søkte biologiske spor Kriminalteknikere gjorde undersøkelser i ytterdøra for blant annet biologiske spor, uten at det ga noen resultater. Det ble undersøkt om det var mulig å låse opp døra ved å stikke handa gjennom hullet som var laget i glasset i døra. Det var mulig, men litt vanskelig fordi hullet var lite.

Det ble hentet inn ekspertise i Nederland for å få undersøkt knuten på beltet som Monika var hengt med. Det ble sendt inn celleprøver av Donatas Lukosevicius til Folkehelseinstituttet, men politiet fikk ingen bekreftene DNA-treff i første omgang.

Rettmedisiner Inge Morild ved Gades institutt på Haukeland universitetssykehus fastslo at dødstidspunktet var vanskelig å tidfeste, men det ble antatt av etterforskerne at hun måtte ha avgått ved døden mandag morgen ved 0900-tida.

Etterforskerne hentet inn trafikkdata som viste at Monika hadde ringt til sin mor sju ganger mellom 08.40 og 08.45. Moren var på jobb ved Sotra Fiskeindustri. Der må de ansatte legge igjen telefonene i garderoben når de jobber.

Fant aldri telefonen En nabo skal ha fortalt politiet at hun våknet denne morgenen av en lyd og etterhvert et smell. Eksperter ble hentet inn for å ta lydprøver for å kontrollere om vitnet kunne ha hørt knusning av glass. Politiet fant at flere gjenstander var borttatt fra leiligheten.

Donatas Lukosevicius er også tiltalt for å ha stjålet en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en parfyme. I perioden juni til oktober i 2011 skal han ifølge tiltalebeslutningen ha sendt flere truende og sjikanerende eposter og meldinger til Kristina Sviglinskaja under navnet «Martynas Nesvarbu». I disse skal han ha forsøkt å presse henne til å utbetale 38 000 kroner.

- Politiet har brukt store ressurser på å søke etter en mobiltelefon som ble borttatt fra leiligheten. Dette har blant annet vært viktig for å få ut lokaldata, men politiet ble aldri funnet, sier aktor.

- Ville selge informasjon Onsdag 8. februar 2012 skal han ha sendt en melding via Facebook fra en datamaskin i Siauliai i Litauen. Denne gangen skrev han til Kristina Sviglinskaja at han hadde kunnskap om hvem som hadde drept hennes datter, hva som ble stjålet i forbindelse med drapet og at han ville selge denne informasjonen til henne for 4000 litas, eller omlag 10 000 kroner.

Torsdag 12. juli 2012 skal han ha ringt til Kristina Sviglinskaja fra en telefonboks på Bryggen i Bergen. I samtalen som fulgte skal han ha uttalt at hun ikke visste hvem han var, men at han visste hvem som hadde drept Monika Sviglinskaja.

- I politiavhør har tiltalte nektet for at det var han som stod bak telefonoppringingen og andre meldinger til Kristina Sviglinskaja, sier aktor Benedicte Hordnes.

Påstand om lydopptak I tiltalebeslutningen står det også at han i perioden 11. til 19. september 2012 har sendt flere eposter til Kristina Sviglinskaja under falsk navn. Han skal da ha gitt uttrykk for at han hadde hørt et lydbåndopptak fra drapet på Sviglinskajas datter der en kunne høre datteren skrike, og at han kunne framskaffe opptaket mot et større pengebeløp fra henne.

Det er ingen overraskelse at Donatas Lukosevicius nekter straffskyld. I et intervju med Dagbladet Magasinet 16. april i år beskrev han Monika som ei fantastisk jente som var levende og glad.

- Hvordan kan jeg innrømme noe jeg aldri har gjort? Jeg ser fram til rettssaken, jeg har stor tro på at alle fakta rundt denne vanskelige saken vil komme fram der, sa han.

Den tidligere samboeren til Kristina Sviglinskaja flyttet ut av leiligheten deres 12. oktober 2011, altå vel fire uker før drapet skal ha blitt begått.

Påtalemyndigheten mener at tiltalte også har brukt navnet «Darius Petraitis». Dette navnet har han også brukt overfor Dagbladet da han fortalte om kriminelle forhold blant arbeidere fra Litauen. Den gangen aksepterte han bare anonyme bilder av seg selv.

Tiltaltes DNA Påtalemyndigheten tar forbehold om å nedlegge påstand om forvaring for Donatas Lukosevicius.

Aktor Benedicte Hordnes sier at DNA-analysene viser at det er sterkt sannsynlig at overføringen av tiltaltes DNA er direkte smittet over til Monika, og liten sannsynlighet for at de er sekundæroverført fra gjenstander tiltalte kan ha berørt før han flyttet ut av leiligheten, og som Monika har tatt på i ettertid.

- Det kan også være at Kristina Sviglinskaja har fått hans DNA på seg og at hun har overført det videre til Monika, sier Hordnes.

Ser mot hverandre Kristina Sviglinskaja er ankommet rettsalen i Nordhordland tingrett. Hun skal vitne i saken, men vil også følge rettsforhandlingene sammen med sin bistandsadvokat Stig Nilsen. Han sier at hun er ved godt mot og at hun er optimistisk til gjennomføringen av saken. Retten har ordnet med et skjermbrett for å hindre at tiltalte er synlig under hennes vitneforklaring, men under rettsforhandlingene forøvrig kan de to tidligere samboerne se rett mot hverandre.

- Hun opplever at dette er tilstrekkelig skjerming for hennes del. Kristinas mor har også kommet til Bergen for å være sammen med henne under hele prosessen, sier advokat Stig Nilsen.

KOM SMILENDE: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius smilte da han ble ført inn i Nordhordland tingrett. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
KOM SMILENDE: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius smilte da han ble ført inn i Nordhordland tingrett. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!