MER KOLLAPSER:  Hjørnet på giftdeponiet i Ajka i Ungarn som kollapset mandag - med den evakuerte landsbyen Kolontor nede i bakken til høyre. I ettermiddag har ungarske myndigheter slått ny alarm om overhengende fare for at også den ene langveggen kommer til å briste. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
MER KOLLAPSER: Hjørnet på giftdeponiet i Ajka i Ungarn som kollapset mandag - med den evakuerte landsbyen Kolontor nede i bakken til høyre. I ettermiddag har ungarske myndigheter slått ny alarm om overhengende fare for at også den ene langveggen kommer til å briste. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Siste: - Resten av giftdemningen vil kollapse

Stordugnad med å bygge krisevegg i dag. 6 000 nye naboer klare til å rømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Ved 14.30-tiden i dag sier ungarske myndigheter at resten av giftdemningen trolig vil kollapse.

Sprekkene i langveggen mot nord er midlertidig tettet, men ekspertene har innsett at det er høyst midlertidig med hjelp av gunstige værforhold.

- Nå er det uunngåelig at muren vil kollapse. Sprekkene kan utvise seg igjen til natta, sier Ungars miljøvernminister Zoltan Illes i et hastevarsel i ettermiddag.

 SPREKKENE:  Sprekkene som ble reparert i morges før arbveidet med kriseveggen begynte. Da fikk ikke fotografene være i nærheten. FOTO: AP/SCANPIX.
SPREKKENE: Sprekkene som ble reparert i morges før arbveidet med kriseveggen begynte. Da fikk ikke fotografene være i nærheten. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Det gjenværende giftslammet vil flomme over den forlatte landsbyen Kolontar. Konstistensen er tykkere en slammet som rant ut mandag, og ekspertene mener det «bare»  vil renne 800 - 1 000 meter og stoppe utenfor neste by.

6 000 mennesker på rømmen De 6 000 innbyggerne i Devecser har pakket og står klare til å forlate sine hjem.
 
Ungarske ingeniører har ikke funnet nye sprekker i dag  i de gjenværende murene til giftdeponiet som kollapset sist mandag og utløste en av de største naturkatastrofene i Europa de siste 10-årene. 

Det var det første offisielle budskapet fra ungarske myndigheter i formiddag - for miljøvernministeren noen timer seinere varsler at kampen er tapt.

2 000 jobber på spreng Men beredskapen er på høyeste nivå etter de alarmerende, nye sprekkfunnene i går.

Rundt 2 000 mann jobber i dag på spreng med å bygge en ny sikringsmur på utsiden av den svakeste veggen i giftdammen i Ungarn.

 KLARE TIL Å RØMME;  De 6 000 innbyggerne i byen Devecser rensker vekk giftslam i påvente at de må evakuere på øyeblikkelig varsel. De fikk beskjed i går om å pakke en veske hver. FOTO: AFP/SCANPIX.
KLARE TIL Å RØMME; De 6 000 innbyggerne i byen Devecser rensker vekk giftslam i påvente at de må evakuere på øyeblikkelig varsel. De fikk beskjed i går om å pakke en veske hver. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer

Minst 800 frivillige, 900 politifolk pluss lokale brannstyrker jobber på høygear.

De flere enn 800 beboerne som ble evakuert i går etter at landsbyen Kolontar og nabolaget  ble oversvømmet av rødt, alkalisk og sterkt etsende, tungmetallholdig  giftslam kan likevel ikke flytte hjem på flere dager, opplyser myndighetenes katastrofetalsmann Tibor Dobson i dag.

Har pakket nødbagasje Samtidig står de 6 000 innbyggerne i middelalderbyen Devecser litt lenger ned i landskapet under giftdeponiet klare til å bli evakuert på kort varsel.

I går fikk alle beskjed om å pakke én veske - og bare én - med det aller nødvendigste for å kunne rømme hjemmene sine på øyeblikkelig varsel.

Høyeste beredskap - Ingenting har endret seg i dag i forhold til evakueringsplaner. Vi har fortsatt høyeste beredskap i tilfelle det renner ut mer fra deponiet, sier talsmannen til nyhetsbyrået AP.

 KOMMER MER:  Landbyen Kolontar er forlatt av folk og tilgriset av giftslam. Nå er det uunngåelig at det kommer mer, sier Ungarns miljøvernminister Zoltan Illes.  FOTO: REUTERS/SCANPIX.
KOMMER MER: Landbyen Kolontar er forlatt av folk og tilgriset av giftslam. Nå er det uunngåelig at det kommer mer, sier Ungarns miljøvernminister Zoltan Illes. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

I går beskrev Ungarns statsminister Viktor Orban situasjon som «dramatisk» og det det er «svært sannsynlig» at resten av demningen knekker sammen.

Myndighetene frykter at ytterligere 500 000 kubikkmeter av giftslammet skal renne ut i elver og kline til landskapet. Om lag 10 000 dekar er foreløpig tilgriset.

Siden mandag har mellom 0,7 og 1,1 millioner kubikkmeter giftslam flommet ut fra giftdammen ved aluminiumsfabrikken i Ajka, om lag 150 kilometer fra hovedstaden Budapest.

 ALLEREDE EVAKUERT:  De fleste av de 800 innbyggerne i landbyen Kolontar, som ble evakuert i går, er innlosjert i idrettshallen i Ajka, paradoksalt nok nærmere katastrofedemningen som har utløst en av de verste miljøødeleggelsene i Europa. FOTO: AFP/SCANPIX.
ALLEREDE EVAKUERT: De fleste av de 800 innbyggerne i landbyen Kolontar, som ble evakuert i går, er innlosjert i idrettshallen i Ajka, paradoksalt nok nærmere katastrofedemningen som har utløst en av de verste miljøødeleggelsene i Europa. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer

Det er like stort volum som råoljen som lakk ut i Mexico-golfen i vår.

Plastisk kirurgi Sju mennesker har mistet livet og minst 120 har fått brannskadelignende sår.

46 personer er fortsatt på sykehus. En har livstruende skader, mens enkelte andre er så alvorlig skadd at de vil trenge plastisk kirurgi etter at det etsende slammet ga dem store brannskader, ifølge en talskvinne for myndighetene, melder NTB.

I helgen jobber store mannskaper på spreng med å bygge en ny sikringsmur på utsiden av den svakeste veggen i dammen.

Reparerte flere dager før Lokalbefolkningen forteller til den ungarske avisa Magyar Nemzet at de ansatte aluminumsfabrikken holdt på med å reparere hjørnet på demningen som brast i flere dager før katastrofen skjedde, følge Aftenpostens korrespondent.

Samme ungarske avis skriver at det er tvil om de lovbestemte miljøinspeksjonene noen gang er blitt utført siden bedriften ble privatisert midt på 1990-tallet.

 DEN RØDE FARE:  Slik så det ut i gatene i byen Devecsar onsdag. Når er alle de 6 000 innbyggerne ferdigpakket og parate til å rømme. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
DEN RØDE FARE: Slik så det ut i gatene i byen Devecsar onsdag. Når er alle de 6 000 innbyggerne ferdigpakket og parate til å rømme. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer