Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste: - Trump lemper på regler for atomvåpen

Presidenten ønsker å fjerne reguleringer for å utvikle nye våpen, ifølge The Guardian.

VIL ENDRE RETNING: Donald Trumps planer for USAs atomvåpenarsenal skiller seg fra Barack Obamas. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB Scanpix
VIL ENDRE RETNING: Donald Trumps planer for USAs atomvåpenarsenal skiller seg fra Barack Obamas. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Avisa siterer Jon Wolfsthal på at Det hvite hus vil utvikle nye og forbedrede krigshoder for missiler av typen Trident (en missiltype utviklet for ubåter. red.anm.).

Wolfsthal, som tidligere jobbet under Obama-administrasjonen, skal være kjent med det siste utkastet av Trump-administrasjonens planer.

Skifter også strategi

The Guardian skriver at det nye forslaget skiller seg fra planene som Obama hadde for USAs atomvåpenarsenal.

Der den tidligere presidentens administrasjon ønsket å gjøre atomvåpen til en mindre sentral del av USAs forsvar, har Donald J. Trump flere ganger uttrykt et ønske om å sikre landets posisjon som verdens mektigste atommakt.

Denne målsettingen innebærer blant annet at atomkrig i større grad vil vurderes som svar på konvensjonelle angrep mot viktig infrastruktur eller et stort antall mennesker.

- Det jeg er blitt fortalt av folk involvert i utarbeidingen er at forslaget er ment for å avskrekke russerne, nordkoreanerne og kineserne, sier Jon Wolfsthal om forslaget han for det meste stiller seg positiv til.

- Det viser at et angrep mot USA vil få konsekvenser. Jeg ser på det som et moderat forslag som USA faktisk trenger, legger Wolfsthal.

SVARTE PRESSEN: USAs president Donald Trump svarte pressen etter at Nord-Korea igjen har skutt opp en missil. Han svarte at de vil ta hånd om det. Video: NTB / Scanpix / CNN Vis mer

Mener modifiseringen er unødvendig

Wolfsthal er likevel ikke positiv til alt Det hvite hus angivelig foreslår.

Her viser han til en målsetting om å utvikle to nye typer atomvåpen, deriblant de modifiserte Trident-krigshodene, for så å hevde at det er «totalt unødvendig».

Dette blant annet fordi USA, ifølge den tidligere Obama-medarbeideren, allerede har våpen som kan utfylle nyvinningens tiltenkte rolle.

Åpnet for samtaler

Andre og mer kritiske røster har ment at Donald J. Trumps planlagte opprustning sannsynliggjør en atomkrig. Trump har også fått kritikk for sine svært aggressive utvekslinger med Kim Jong-un.

Der Nord-Koreas diktator har kalt Trump «en gammel sullik», har USAs president omtalt Kim Jong-un som «feit» og lovet «ild og vrede» i retning Nord-Korea dersom landet tråkker over streken.

Presidenten har imidlertid uttalt at han er villig til å holde samtaler.

- Gjerne. Jeg har tro på samtaler. Jeg vil absolutt gjøre det, jeg ville ikke hatt noe problem med det i det hele tatt, sa han søndag om å opprette dialog.

Trump har selv ikke kommentert påstandene fra Jon Wolfsthal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!