Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Siste advarsel. Så la han på telefonen

Bergenser (55) tiltalt for grove trusler mot Tysklands ambassade i Oslo.

 TELFONTRUSLER:  Forbundsrepublikken Tysklands ambassade i Oscars gate i Oslo fikk telefontrusler, som ble via mobiltelefonspor ledet til en 55 år gammel mann i Bergen. Arkivfoto: Cornelius Poppe, NTB SCANPIX.
TELFONTRUSLER: Forbundsrepublikken Tysklands ambassade i Oscars gate i Oslo fikk telefontrusler, som ble via mobiltelefonspor ledet til en 55 år gammel mann i Bergen. Arkivfoto: Cornelius Poppe, NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Etter riksadvokatens ordre er en 55-åring bosatt i Bergen tiltalt for grove trusler overfor Den tyske ambassaden i Oslo.

Det var på ettermiddagen onsdag 22. februar i år at ambassaden mottok to telefonsamtaler, som ble tatt alvorlig. Innringeren var en mann som snakket tysk.

Den første telefonen er registrert til ca. kl. 15.55. Mannen snakket med en navngitt sikkerhetsmedarbeider.

- Siste advarsel Ifølge tiltalen uttalte innringeren noe som kan oversettes til norsk med «siste advarsel » og «bombe». Deretter brøt 55-åringen forbindelsen.

Den neste oppringningen kom om lag 35 minutter seinere, ca. kl. 16.30. Denne gangen uttalte han til den samme sikkerhetsmedarbeideren «Rote Arme Fraktion» før han brøt forbindelsen.

Krenket Tyskland 55-åringen er tiltalt etter straffelovens paragraf 95 for å ha krenket Tyskland ved å opptre truende eller fornærmende overfor den ansatte ved landets ambassade. Tiltalte risikerer ubetinget fengsel, blant annet av allmenpreventive grunner.

«Rote Arme Fraktion» var en terrorgruppe som opererte i Vest-Tyskland på 1970-tallet, og ble regnet som en arvtaker av
«Baader-Mainhof»-gruppen.

Terrorgrupperingene, som hadde mange av de samme medlemmene, sto bak drapene på den vesttyske
riksadvokaten i Karlsruhe og den vesttyske arbeidsgiverpresidenten.

Den siste ble skutt i Køln høsten 1977. Bare navnene fikk det i en periode til å gå kaldt ned over ryggen på enhver vest-tysk sikkerhetsansvarlig.

PST-etterforsking Etter det Dagbladet får opplyst, varslet tyskerne sine egne sikkerhetsorganer og norsk UD, og Politiets Sikkerhetstjeneste ble koblet inn i saken.

PSTs etterforskere kunne raskt spore samtale til en mobiltelefon med eier i Bergen.

Etter at saken var ferdig etterforsket, ble den sendt til Det nasjonale statsadvokatembetet, som i sin tur innstilte overfor riksadvokaten
på å tiltale 55-åringen.

Straffesaken kommer opp i Oslo tingrett i begynnelsen av september.

55-åringen skal i ettertid ha sagt at han aldri hadde ment å skade ved de to oppringingene, og at han aldri ville gjøre alvor av det som ble oppfattet som trusler.

Han skal heller aldri ha hatt noen forbindelse med verken «Baader- Mainhof» eller «Rote Arme Fraktion».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media