Siste automat forsvinner 1. juli

Nå frykter bransjen at det kommer illegale spillesteder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Lotteri- og Automatforbund frykter at automater kan havne på det illegale markedet når de om fem måneder skal fjernes.

De tre største automatoperatørene Norsk Lotteridrift, Røde Kors og Redningsselskapet møter i dag hos Lotteritilsynet. Tilsynet ønsker informasjon om hvordan de 13.000 automatene landet rundt skal fjernes innen 1. juli.

De tre aktørene eier cirka halvparten av automatene. Resten er fordelt på over 120 større og mindre operatører. Bekymringen knytter seg først og fremst til om de minste aktørene vil sørge for at samtlige automater blir deponert, eller blir solgt lovlig ut av landet, skriver Aftenposten.

Fristes til lovbrudd?

- Jeg er redd for at miljøer kan komme til å utnytte det vakuumet som oppstår i juli. Det kan skje at noen vil bli fristet til å gjøre lovbrudd for å holde maskinene i drift, sier leder Ottar Dalset i Norsk Lotteri- og Automatforbund.

I Sverige har det vokst fram et undergrunnsmarked av flere tusen ulovlige spilleautomater etter at det for vel ti år siden ble innført automatmonopol.

Ødelegger

I Norge har Redningsselskapet bestemt seg for å ødelegge sine automater. Røde Kors og Norsk Lotteridrift har ikke bestemt seg for hva de skal gjøre ennå.

 VARSLER TOTALFORBUD:  Kulturminister Trond Giske har varslet totalforbud mot spilleautomater i Norge - hvis EFTA-domstolen avviser
det norske monopolvedtaket. Dagens automater skal være borte innen 1. juli uansett. Foto: Sara Johannessen, Scanpix.
VARSLER TOTALFORBUD: Kulturminister Trond Giske har varslet totalforbud mot spilleautomater i Norge - hvis EFTA-domstolen avviser det norske monopolvedtaket. Dagens automater skal være borte innen 1. juli uansett. Foto: Sara Johannessen, Scanpix. Vis mer

EFTA-domstolen vurderer nå lovligheten av det norske automatmonopolet, som Stortinget i 2003 ga til Norsk Tipping. Dersom domstolen sier ja, start Norsk Tipping opp igjen i 2008 med andre automater. 

Dagens «agressive» automater skal uansett være fjernet innen 1. juli.

Dersom norske myndigheter taper monopolsaken, vurderer kulturminister Trond Giske å totalforby spilleautomater i Norge. (NTB).