Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste avgang for Henriksen

GARDERMOEN (Dagbladet): Her står den sparkede styreformannen i NSB, Arent M. Henriksen, alene igjen på perrongen. Etter et helvetesår for togoperatøren, rant begeret over for samferdselsminister Terje Moe Gustavsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld tok Henriksen Flytoget til Gardermoen for å fly hjem til Trøndelag. I morgen drar han til fjells for å døyve skuffelsen.Klokka 16.30 møtte NSBs styreleder Arent M. Henriksen på samferdselsminister Terje Moe Gustavsens kontor. Klokka 17.00 ringte han til NSB-sjef Arne Wam, og fortalte at styret hadde fått sparken.

- Jeg ba Arne om å bli ved sin post, og han lovet meg det. Det er jeg glad for, sier Henriksen til Dagbladet på Flytoget til Gardermoen.

Nyheten slo ned som en bombe i går kveld. Pressekonferansen kom så overraskende på pressekorpset at samferdselsministeren måtte gjenta sin begrunnelse for å sparke styret for seint ankomne journalister.

- Det var jeg som ba om pressekonferansen. Jeg ville ikke gjemme meg, sier Henriksen.

Han verken kunne eller ville legge skjul på skuffelsen i går. Etter fire år som ansvarlig for NSB, måtte han gå i unåde, sparket på dagen.

Kaotisk

Det hele begynte noen dager før. Tirsdag orienterte Arne Wam et kontaktutvalg i Samferdselsdepartementet om situasjonen i NSB. En situasjon som er kaotisk. Det mangler lokførere til å opprettholde rutetilbudet. Arne Wam fortalte byråkratene at situasjonen er så vanskelig at rutetilbudet blir kuttet fra i dag. Samtidig som Henriksen fikk sparken, orienterte Arne Wam pressen om rutekuttet.

Onsdag ble samferdselsministeren orientert. Etter to dager i tenkeboksen var han klar: Styret hadde i for lang tid ikke gjort jobben sin.

Manglet førere

Henriksen felte sin NSB-sjef Osmund Ueland fordi det manglet lokførere i mai. I går måtte styreformannen gå av på grunn av det samme problemet. Selv om Henriksen byttet ut lederen, og innsatte en leder som straks gikk i gang med en mer realistisk planlegging, var det for lite, for seint.

- Jeg har ikke sett problemene tidlig nok. Det er mitt ansvar å se disse problemene, og jeg forstår samferdselsministerens valg. Men jeg er lei meg. Jeg hadde lyst til å se om de omstillingene vi var i ferd med å gjøre, kunne lykkes. Jeg tror det, sier han.

- Jeg er ikke bitter. Jeg ville nok sparket styret dersom jeg var samferdselsminister. Jeg har mislyktes, og det liker jeg ikke, sier Henriksen.

For Henriksen har godtatt og godkjent for mye av de høytsvevende planene NSB-ledelsen har fulgt i mange år. De voldsomme omstruktureringene og milliardinnkjøpene NSB gjorde for å bli «det nye NSB», har stort sett bare gitt nye vansker. NSB lider nå under for ambisiøs og dårlig planlegging.

- Jeg burde gjort noe før, ja, sier Henriksen.

Seint i går kveld satte han seg på flyet hjem til Trøndelag. Bare noen timer tidligere ringte han kona og fortalte de triste nyhetene.

- Vondt år

- Det er viktig å være godt gift. Dette har vært et vondt og vanskelig år. Mye av det som har gått galt, kan ikke unnskyldes, men NSB har også hatt uhell med seg i år. Uansett hvor ille det er nå, kan ingenting måle seg med den forferdelige Åsta-ulykka. Det var det verste som skjedde. Det andre blir små problemer i forhold, sier Henriksen.

- Hva gjør du nå?

- Nei, hva gjør jeg nå? Nå skal jeg ta noen dager fri og reise til fjells. Det er jeg glad i. Jeg vil ta inn på Turistforeningens hytte på Storeerikvolden i Sylane i Trøndelag, sier Henriksen, med et lite smil.

Han har lovet samferdselsministeren at han vil fortsette som styreformann til et nytt styre er satt sammen.

<B>SKUFFET:</B> Arent M. Henriksen var tydelgi lei seg etter å ha fått sparken som styreformann i NSB.