Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste: Bent Høie sier ja til blodprøve som kan påvise Downs

Gjelder kvinner som har avdekket risiko for kromosomavvik. 

Helseminister Bent Høie
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Helseminister Bent Høie Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helse og omsorgsminister Bent Høie har besluttet å gi godkjenning av blodprøven NIPT for gravide som i dag har tilbud om fostervanns eller morkakeprøve.

Testen kan påvise kromosimavvik på fosteret som Downs syndrom, Pataus syndrom og Edwards syndrom.

- Formålet med godkjenningen av blodprøven NIPT er å redusere behovet for morkake- og fostervannsprøver og dermed redusere risikoen for spontanabort som disse prøvene representerer, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

I motsetning til fostervanns- og morkakeprøver, medfører ikke blodprøven en forhøyet risiko for spontanabort.

Helsedirektoratet kom i januar med sin anbefaling til Høie. De mente det var etisk og medisinskfaglig problematisk å ikke tilby testen til gravide som det er snakk om.

- Både Helsedirektoratet og Bioteknologirådet har anbefalt å ta i bruk blodprøven NIPT, men Helsedirektoratet anbefalte enn mer begrenset godkjenning enn Bioteknologirådet. Vi godkjenner blodprøven innenfor dagens strenge vilkår for fosterdiagnostikk og i samsvar med Helsedirektoratets anbefaling, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

I motsetning til Høie, ønsket Bioteknologirådet å tilby testen til alle kvinner over 38 år, og kvinner som har sykdom i familien.

Disse kvinnene får i dag tilbud om såkalt fosterdiagnostikk i uke 12, som blant annet består av ultralyd der fosterets nakkevirvel undersøkes. Hvis det under fosterdiagnostikk blir avdekket at fosteret har høy risiko for kromosomavvik, tilbys fostervannsprøve eller morkakeprøve.

Det er disse fostervannsprøvene og morkakeprøvene som nå skal erstattes med den enklere blodprøven.

- Godkjenning av metoden fører ikke til endringer i indikasjoner for fosterdiagnostikk eller organiseringen av tilbudet, presiserer Helse- og omsorgsdepartementet .

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media