SISTE: Blir varetekts-fengslet i fire uker

Drapssiktet 32-åring får brev- og besøksforbud og forbud mot medietilgang.

 ÅSTEDET:  I en sokkelleilighet i dette huset på Steinsland i Sund kommune på Sotra ble Monika funnet død. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
ÅSTEDET: I en sokkelleilighet i dette huset på Steinsland i Sund kommune på Sotra ble Monika funnet død. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Den drapssiktede 32-åringen blir varetektsfengslet i fire uker fram til 19. november.

Han er også ilagt et brev- og besøksforbud og forbud mot medietilgang.

Like før klokka 15.00 kom tingrettsdommer Anne Grete Hestnes med deler av sin kjennelse.

Resten av kjennelsen foregår bak lukkede dører. Dermed måtte pressen igjen ut av rettsalen 4B i Bergen tingrett.

Aktor i saken er politiadvokat Asbjørn Onarheim. Forsvarer for den drapssiktede 32-åringen er Fredrik Verling. Det er ventet at disse kommer med uttalelser etter fengslingsmøtet er over.

Tingrettsdommer Anne Grete Hestnes administrerer retten.

Dagbladet er tilstede i tinghuset, men fikk ikke overvære rettsforhandlingene.

Lukket dørene Etter begjæring fra politiadvokat Onarheim gikk fengslingsmøtet for lukkede dører. Dagbladet og øvrige presse ble dermed vist ut på gangen enda en gang, og måtte avvente rettsforhandlingene.

- Selv om hendelsen skjedde i 2011 er det gjort nye funn som er blitt sentrale i etterforskningen. Retten har besluttet at det skal være lukkede dører.

Da Onarheim begjærte at forhandlingene skulle skje bak lukkede dører, ble forhandlingene om å lukke dørene gjort bak lukkede dører. Da ble også pressen vist ut på gangen.

Siktede møtte ikke Politiadvokat Onarheim opplyste ved starten av rettsforhandlingene om at siktede var så syk at han ikke kunne møte i retten. Han vil bli framstilt for legevakten.

Bakgrunn: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død av sin mor og en venninne av henne 14. november 2011. De bodde sammen i en sokkelleilighet på Steinsland i Sund kommune på Sotra.

Moren var på jobb i Sotra Fiskeindustri. Jenta hadde blitt hjemme fra skolen og hadde forsøkt å ringe sin mor en rekke ganger om morgenen. Da moren fant alle de ubesvarte anropene på sin mobiltelefon, reiste hun hjem sammen med en venninne.

Nekter straffskyld Det første de så da de kom til leiligheten var at glasset i ytterdøra var knust fra utsiden. Inne i leiligheten fant de datteren død. Moren fikk sjokk. Politiet ble varslet og moren ble tatt hånd om av venner og kommunens omsorgstjeneste.

 FORSVARER:  Tiltaltes advokat Fredrik Verling i Bergen tingrett under fengslingsmøtet. Foto: Eivind Senneset
FORSVARER: Tiltaltes advokat Fredrik Verling i Bergen tingrett under fengslingsmøtet. Foto: Eivind Senneset Vis mer

Den 32 år gamle eks-samboeren fra Litauen ble pågrepet på sin arbeidsplass i Bergen mandag denne uka. Han nekter straffskyld. Forsvarer og advokat Fredrik Verling sier til Dagbladet at klienten hans er nedstemt og bekymret over at han er blitt siktet i en så alvorlig sak.

Politiet startet med taktisk og teknisk etterforskning. Fem dager etter at Monika ble funnet død, ber etterforskningsledelsen om bistand fra Kripos. Patologer fra Gades institutt ved Haukeland universitetssykehus gjennomførte obduksjon av liket. Etter ni måneders etterforskning valgte Hordaland politidistrikt å henlegge saken med en konklusjon om at hun hadde begått selvmord.

Ramsalt rapport Ingen venner eller bekjente av Kristina og Monika Sviglinskaja ville slå seg til ro med denne forklaringen. De mente at jenta måtte ha blitt drept. Det var for mye informasjon i saken som ikke støttet politiets konklusjon. Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen ble engasjert for å gjøre egne undersøkelser. Han leverte en ramsalt rapport til bistandsadvokat Stig Nilsen der han slakter politiets arbeid med saken.

En erfaren etterforsker i politiet i Bergen gjennomgår saken og forsøker flere ganger å få gjenopptatt etterforskningen, men blir avvist av sin ledelse i Hordaland politidistrikt.

Advokat Stig Nilsen begjærte politiet om å gjenoppta saken, og 15. mai i år ble det bestemt å starte ny etterforskning med bistand fra Kripos. I går innkalte politiet til pressekonferanse. Der ble det kjent at den tidligere samboeren til Kristina Sviglinskaja var pågrepet og siktet for forsettlig drap.

 AKTOR:  Politiadvokat Asbjørn Onarheim. Foto: Eivind Senneset
AKTOR: Politiadvokat Asbjørn Onarheim. Foto: Eivind Senneset Vis mer