Siste bosettere ute av Gaza

Mandag ble de siste jødiske bosetterne fraktet ut av Gazastripen. Samtidig ble tusenvis av israelske soldater overflyttet til Vestbredden, der de regner med å møte langt større motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for store protester har evakueringen av jødiske bosettere på Gazastripen gått lettere og raskere enn forventet. De siste forlot den israelske bosettingen Netzarim uten motstand. Mange vaiet med israelske flagg da de ble fraktet bort i busser eller kjørte i egne privatbiler mot Israel.

Palestinernes president Mahmoud Abbas mener tilbaketrekkingen fra Gaza er et tegn på Israel nå planlegger en komplett tilbaketrekking fra de palestinske områdene.

– I morgen kommer de til å forlate deler av Vestbredden. Dette er begynnelsen på en fullstendig tilbaketrekking av alle bosettingene. Vi lukker ikke øynene våre, vi hviler ikke før de har forlatt vårt land, sa Abbas foran en forsamling av 400 sårede palestinere, alle skadd i opprør mot Israel.

Frykter bråk

Tidligere har mange av bosetterne blitt fjernet med makt fra de 21 evakuerte bosettingene på Gazastripen. Det er ventet større protestaksjoner på Vestbredden, der 5.500 israelske soldater skal sørge for at fire små, israelske bosettinger tømmes for folk.

I to av de fire bosettingene på Vestbredden har innbyggerne allerede forlatt husene sine frivillig. Men den israelske hæren frykter voldelige kamper i de to siste bosettingene; Homesh og Sanur.

Om lag 2.000 ultranasjonalistiske israelere – de fleste unge og uten tilhold i bosettingene – skal prøve å hindre soldatene. Ifølge israelske sikkerhetsfolk har de skaffet seg elektrosjokkgranater og tåregass, og de skal ha planer om å stoppe soldatene ved å sende brennende bilhjul gjennom kokende olje.

Søndag kveld ble en israelsk militærpost satt fyr på og brent til grunne. Israelske soldater kom til stedet, men hjulene på deres kjøretøyer ble skåret opp av de militante israelerne.

Utvider bosettinger

Til tross for at de fire bosettingene på Vestbredden skal fraflyttes, sier Israels statsminister Ariel Sharon i et intervju med The Jerusalem Post at andre bosettinger på Vestbredden vil bli utvidet i løpet av kort tid. Dette gjelder blant annet en større bosetting i nærheten Jerusalem.

Slike uttalelser har tidligere forarget USA, som krever at bosettingene i de palestinske selvstyreområdene må bort. En høytstående person i regjeringen bekrefter imidlertid planene om å utvide noen av bosettingene på Vestbredden.

Palestinerne skal etter hvert overta de israelske bosettingene, men ikke før husene bosetterne har bodd i er revet og de siste israelske soldatene er evakuert.

(ANB-AP)