Siste dag på jobben

Seint i går kveld sa Åge Korsvold takk for seg. Den avsatte Storebrand-sjefen innså at det var umulig å fortsette som styreformann i Orkla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karrieren som styreformann ble 18 dager kort. Storfavoritt som etterfølger er Finn Hvistendahl.

- Jeg har ikke fått noen konkret forespørsel, sier mannen selv.

Hvistendahl innrømmer likevel at han har vært i samtaler med bedriftsforsamlingens leder, Øystein Eskeland, der styreformannsvervet har stått på agendaen. Men den formelle utnevnelsen av Orklas nye styreformann skjer først etter bedriftsforsamlingens møte i dag.

Måtte gå

Mens Hvistendal med sin opptreden på pressekonferansen på Grand Hotel markerte sitt comeback i toppen av norsk næringsliv, tok Korsvold farvel.

Han ble ikke felt fordi han var en dårlig bedriftsleder, men fordi han inngikk lukrative opsjonsavtaler som i beste fall er helt på kanten av loven. Det hjalp heller ikke at han har bodd gratis i Storebrands representasjonsbolig, ei heller at han i hemmelighet inngikk samboerskap med Anita Bemer, som har gjort kometkarriere i selskapet.

- De forholdene som førte til min fratredelse som administrerende direktør i Storebrand, gjør at jeg heller ikke kan fortsette som styreformann i Orkla, sier Korsvold.

Viktigste årsak til at Åge Korsvold ble hentet til Orkla, var at han skulle forestå granskingen av konsernsjef Jens P. Heyerdahl. Flere aksjonærer har krevd svar på hva som skjedde da Stein Erik Hagen etter eget utsagn ble nektet å kjøpe en stor aksjepost i Orkla. Kort tid etter ble posten solgt på billigsalg til ukjent aksjonær.

Mr. X

Spekulasjonene går ut på at den mystiske Mr. X er Kjell Inge Røkke - hentet inn av Jens P. for å demme opp for dem som vil selge ut deler av Orkla.

Men det nye styret har ikke fått ett nytt ord ut av Jens P. Heyerdahl om hva han vet om saken. Nå overlater styret jobben til eksterne granskere.

Dette skjer uten at Orkla-styret har løftet en finger for å spørre verken selgeren av posten (Skandia) eller Deutsche Bank (hvor posten i dag er registrert) om hvem den egentlige eieren er.

Med loven i hånd kunne de krevd svar på et slikt spørsmål.

På spørsmål om Jens P. Heyerdahl har vært samarbeidsvillig ble den ellers klartalte Finn Hvistendahl usedvanlig ullen.

- Vi kan bare konstatere at vi ikke har fått faktiske opplysninger som kan bidra til sakens oppklaring.

ALENE HJEM: Med tunge skritt forlot Åge Korsvold sin trolig siste pressekonferanse som toppleder i norsk næringsliv. På CV-en vil det for alltid stå at han var styreformann i Orkla. I 18 dager.