Siste dag på tronen

I dag møter JENS P. HEYERDAHL Orklas eiere ansikt til ansikt for sistegang som konsernsjef. Mannen bak industrieventyret Orkla må finne seg i at både analytikere og store aksjonærer ber ham abdisere fortest mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RETT ETTER KLOKKA 15 i ettermiddag inntar Heyerdahl talerstolen på Orklas generalforsamling i Sarpsborg. Han kommer til å tale til en splittet menighet. Den avtroppende konsernsjefen, som har bidratt sterkt til at en krone investert i Orkla for 20 år siden er blitt til en drøy hundrelapp i dag, kjemper for at bedriftskulturen han har etablert skal videreføres.

Motstanden blir tøff. Det er ikke forventet at Heyerdahl får den plassen han ønsker i det framtidige styret.

ORKLA ØNSKER IKKE Å fortelle hvor mange som møter på dagens generalforsamling. Men at Festiviteten i Sarpsborg fylles til trengsel med stemmesedler, er det ingen tvil om.

- Vi har registrert at det er usedvanlig mange påmeldte. Etter alle målestokker blir deltakelsen høy, bekrefter selskapets informasjonssjef Ole Kristian Lunde.

- Situasjonen er jo litt annerledes enn den pleier å være. Denne gangen er det blant annet knyttet spenning til personvalgene.

GENERALFORSAMLINGEN skal i løpet av ettermiddagen velge den bedriftsforsamlingen som i løpet av noen uker skal utnevne nytt styre. Forslaget som foreligger, er nærmest fritt for Heyerdahl-tilhengere. Dermed utelukkes trolig Jens P. fra viktige posisjoner i det nye Orkla-styret. Selv om han nekter å kommentere det, kommer hovedmotstander Christen Sveaas til å gjøre mye for å holde Heyerdahl på en armlengdes avstand. Men foreløpig velger han å holde seg relativt lavt i terrenget.

- Det er ikke korrekt av meg som styremedlem å publisere synspunkter på eventuelle styremedlemskandidater, skriver han i en e-post til Dagbladet.

ANALYTIKERNE SOM følger Orkla tettest, er uenige om hva som tjener Orklas aksjonærer best: Et Heyerdahl-fritt styre eller et styre som viderefører Heyerdahls mangeårige industripolitiske linje. Svarene fra fem analytikere Dagbladet var i kontakt med i går, fordeler seg slik: To mener eierne er tjent med at Heyerdahl forsvinner ut for godt, en mener eierne er tjent med at Heyerdahl får en framtredende posisjon i styret, mens to ikke ønsket å kommentere spørsmålet.

En av skeptikerne sier det slik:

- Jeg mener at kontinuiteten fra den gamle administrasjonen er godt nok ivaretatt ved at Finn Jebsen overtar etter Heyerdahl som konsernsjef, og tror derfor at aksjonærene vil være best tjent med at Heyerdahl ikke har en innflytelsesrik posisjon i et nytt Orkla-styre.

En annen framtredende Orkla-analytiker er uenig:

- Orkla er som kjent preget av en god prestasjonskultur og produktive relasjoner mellom fagbevegelsen og administrasjonen. Jeg tror det er til aksjonærenes fordel at Heyerdahls linje føres videre. Den linjen skaper verdier år etter år.

KONSERNTILLITSVALGT Stein Stugu tør ikke spå noe om utfallet av dagens generalforsamling, men krysser fingrer og håper at Sveaas ikke blir den sterke mannen i Orkla framover.

- Vi har hørt på hva han sier og sett på hva han har gjort, blant annet i rollen som styreformann i industribedriften Treschow-Fritzøe i Larvik. Ingen av delene har beroliget oss, sier Stugu.

SVEAAS HAR LIKEVEL IKKE gitt opp håpet om å vinne de ansattes gunst.

- Tillit vinnes ved positive handlinger og nærmere kjennskap over tid, skriver han og syns det er naturlig at de ansatte i dag har større tro på Heyerdahl.

- De kjenner ham, og ikke meg, derfor er de ansattes støtte til Heyerdahl forståelig.

<B>ABDISERER:</B> Jens P. Heyerdahl går av som konsernsjef i sommer. Hans siste generalforsamling som konsernsjef kan bli en av hans tøffeste.