Siste debatt

Kerry og Bush i innspurten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt møttes president George W. Bush og senator John Kerry til den tredje og siste av debattene i den amerikanske valgkampen. Hovedtemaene var sosialpolitikk og økonomi.

Det var knyttet stor spenning til debatten, spesielt med tanke på at flere spørreundersøkelser i forkant av debatten fortalte om et land delt på midten i velgkampen.

Store deler av debatten var preget av tall, fakta og statistikk. Begge kandidatene var ivrige på å fortelle hvor mange vedtak som var fattet når og av hvem, og ikke minst hvor dyrt det vil bli dersom motkandidaten skulle vinne valget.

Nok en gang var et av hovedpoengene til John Kerry at det under Bushs presidentperiode har blitt færre arbeidsplasser. Bush svarte på anklagene ved å vise til de store utfordringene USA har stått overfor i løpet av hans fire år i sjefsstolen. Spesielt snakket han om den økonomiske nedgangen som rammet USA i forbindelse med 11. september.

Kandidatene brukte også mye tid på å snakke om helsevesenet i USA. Bush måtte blant annet svare for forbudet mot import av billige medisiner fra andre land. Bush svarte med å påstå at Kerry ikke har noen faktisk politikk på området, men bare en lang klageliste.

Det siste spørsmålet dreide seg om hva de to kandidatene har lært av ektefellene sine. Begge brukte muligheten til å gi et skjeldent innblikk i deres sans for humor. - Det viktigste jeg har lært, er å høre etter, sa Bush, og fikk umiddelbar respons fra publikum i studio.

Kerry brukte muligheten også til å bli personlig, og fortalte en historie som handlet om hans avdøde mor. Historien forteller om hvordan Kerrys mot fra sykesengen fortalte hvor viktig integritet er.

Presidentvalget i USA holdes 2. november.

- Middelklassen taper: Kerry mente middelklassen har fått det verre under Bush.
- Tomme løfter: Bush anklagde Kerry for å komme med tomme løfter.