Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Siste døgn blir kritisk

Jens Stoltenberg er bekymret for klimaforhandlingene. Det kan tippe begge veier i Cancun.

ALT ER USIKKERT: Det forhandles om klima på siste døgnet i Cancun. Stoltenberg reiser hjem i dag. Foto: Anne Marte Blindheim.
ALT ER USIKKERT: Det forhandles om klima på siste døgnet i Cancun. Stoltenberg reiser hjem i dag. Foto: Anne Marte Blindheim. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen skal klimaforhandlingene avsluttes. I skrivende stund er alt åpent, men stastministeren er mer pessimistisk enn han var i går.

- Klimaforhandlingene går nå inn i en kritisk fase. Det er ikke klart hva utfallet blir. Det kan gå bra og det kan gå svært dårlig, sier Jens Stoltenberg.

Han er i Mexico på siste dagen. Under klimatoppmøtet skal verdens land prøve å komme videre i en enighet om hvordan utslippene av klimagasser skal reduseres slik at jorda unngår enn oppvarming på mer enn to grader.

Mexicos president Felipe Calderon tror det er mulig å få til enighet. Men Stoltenberg sier at det har skjedd lite det siste døgnet.

Går tilbake
- Det er fare for at selv om vi er nær, får vi ingenting. Det er mange som ikke vil gi uten å få. Hvis vi ikke får framgang i Cancun, taper vi tid og tillit. Jeg er enig med Ban Ki-Moon: Noen vil ha en perfekt avtale, men de gjør det beste til det godes fiende, sier Stoltenberg.

Det aller viktigste, ifølge Stoltenberg, er å få formalisert utslippsløftene som alle land ga etter Københavnmøtet i fjor.

- Det har vært noe bevegelse, men nå er selv København-enigheten i spill. Noen land vil ikke vedkjenne seg det de sa i København, sier Stoltenberg.

Det nest viktigste er å bli enige om et grønt fond for å finansiere klimatiltak i u-land. Også her er det land som nå går tilbake på det de tidligere har sagt. Sist men ikke minst mener statsministeren at det er viktig med en avtale på skog. Det kan være innen rekkevidde. -  

Kan få skogavtale
- Det er en ting som går bra, og det er veldig bra. Her kan vi faktisk få fysiske reduksjoner. Nå har vi 70 land med. Får vi til noe, for eksempel skog, har vi kommet et skritt framover, sier Stoltenberg.

Det er også bevegelse når det gjelder måling og rapportering av klimatiltak, noe Kina og USA har kranglet mye om. India får æren for dette. Nå jobber Norge også for å få CO2-fangst- og lagring godkjent som klimatiltak i u-land.

Maktbalanse
Klimaavtalen handler ikke bare om klima, men om fordeling og makt.
 
- Det dreier seg om balanse. Avtalen er vanskelig blant annet fordi det dreier seg om verdien av retten til å forurense. Kina, India og Brasil må overtales om at de kan fortsette å løfte sin befolkning ut av fattigdom. Det er svært utfordrende at utslippene skal ned, samtidig som folketallet på jorda kommer til å øke, sier Stoltenberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!