Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste duell i natt?

Nattens debatt i Philadelphia kan være valgkampens siste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet.no): I natt norsk tid braker de sammen igjen. Det er nesten to måneder siden de sist duellerte på en direktesendt fjernsynsdebatt. I kveld kan være siste gang Hillary Clinton og Barack Obama møtes til debatt, skriver avisa New York Times.

Etter planen skal Hillary og Obama også møtes til duell i North Carolina søndag. Problemet er imidlertid at Obama ennå ikke har bekreftet at han kommer.

Egentlig skulle debatten i North Carolina gått av stabelen 19. januar. Det ble det ikke noe av, og nå lurer arrangørene på hva det er som gjør at Obama-leiren nøler med å si ja denne gangen.

Begge har tråkket i salaten

Både Obama og Hillary har brukt det siste døgnet på å forberede seg til kveldens debatt i Philadelphia. Den siste meningsmålingen fra Quinnipiac University viser at Obama ligger fem til seks prosentpoeng bak Clinton i Pennsylvania.

Skal Hillary Clinton fortsatt ha en sjanse til å bli demokratenes presidentkandidat må hun vinne med mer, kanskje med usannsynnlige 15 prosentpoeng, for å sikre seg flest mulig av delstatens 188 delegater.

Foran kveldens debatt og tirsdagens primærvalg knyttes det særlig spenning til hvordan Obamas nedsettende karakteristikk av hvite velgere i Pennsylvania vil slå ut, og hvordan Hillarys fantasifulle Bosnia-historie vil påvirke opinionen.

En meningsmåling fra American Research Group gjort etter at Obamas sleivete kommentarer var blitt kjent, viste at Hillary igjen hadde et solid forsprang på sin motstander. Det forspranget er nå spist opp igjen, ifølge de siste meningsmålingene.

Verre er det kanskje for Hillary at bare 39 prosent av de spurte i en undersøkelse gjort for The Washington Post sier at de ser på henne som en til å stole på. Den svake oppslutningen på dette punktet kan i stor grad skyldes at Hillary ble tatt i regelrett løgn, da hun levende fortalte om hvordan hun måtte søke dekning for snikskyttere i Bosnia, når 12 år gamle tv-bilder viste noe helt annet.

DUELLANTENE: I natt norsk tid fyres det løs igjen. Foto: SCANPIX/AP
DUELLANTENE: I natt norsk tid fyres det løs igjen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Blir ikke liggende nede

Men trass i at Obama leder i antall delegater, har vunnet flest stater, og har dobbelt så mye penger å bruke på tv-reklame i Pennsylvania fram til tirsdag, nekter Hillary å gi opp.

- Jeg vet hvordan det er å vakle. Jeg vet hvordan det er å bli slått ned. Men jeg vil aldri bli liggende nede for telling, aldri, og det vil heller ikke Amerika, sa Clinton på en partimiddag i Hopewell.

Foruten de sleivete kommentarene til både Obama og Hillary, er det ventet at handelsavtalen NAFTA vil bli et sentralt tema i kveldens debatt.

I en stat som rangerer som nummer tre i hele USA når det gjelder antall hvite innbyggere over 65, og hvor fagforeningene hevder flere hundretusen arbeidsplasser har gått tapt siden 80-tallet, må begge kandidatene vise at de har en plan for å redde amerikanske industriarbeidsplasser.

Mange av velgerne i Pennsylvania sympatiserer både med demokratenes økonomiske politikk, men støtter samtidig republikanerne i moralske- og sikkerhetspolitiske spørsmål.

Her er antallet husholdninger med fagorganiserte nesten like høy som andelen som eier våpen.

Derfor er Pennsylvanias sammensatte velgermasse en prøvelse for kandidatene og deres valgkampstrateger

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media