FENGSELET: Opptøyene brøt ut igjen da det ble uenighet mellom politiet og innsatte under et dialogmøte i fengselet. Dette bildet ble tatt da det ikke var opptøyer i fengselet. Foto: Dagbladet
FENGSELET: Opptøyene brøt ut igjen da det ble uenighet mellom politiet og innsatte under et dialogmøte i fengselet. Dette bildet ble tatt da det ikke var opptøyer i fengselet. Foto: DagbladetVis mer

Siste: Fengsel stormet

Kongolesisk politi stormet fengsel utstyrt med stormskjold, hjelper og betonger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt klokka 13.00 norsk tid stormet kongolesisk politiet fengselet. De var fullt utstyrt med stormskjold, hjelmer, batonger og våpen.

- De klarte å komme inn i fengselet og fangene valgte å trekke seg tilbake slik at det ikke ble noen kamp. En del av dem ble låst inne i cellene, men ikke de militære fangene, sier French sin mor, Kari Hilde French til Dagbladet.

Militæret kom også inn i fengselet etter politiet. To representanter for Røde Kors og også en eller flere personer fra Leger uten Grenser fulgte politiet og militæret inn, ifølge French.

- En del mat ble fraktet inn i sekker til plassen i fengselet. Så trakk militære og politiet seg ut igjen til French og Molands store forundring. Dette kan bety at det kun blir et midlertidig opphold i denne «kampen» mellom fangene og de kongolesiske autoritetene. Det betyr at fangene fremdeles har kontrollen inne i fengselet, mener mor French.

Fengselsdirektøren skal også ha sagt at britiske representanter har ringt for å sjekke hvordan det er med de French, som også er britisk statsborger.

Opptøyer i morges Opprøret fortsetter for fullt i Kisangani-fengselet der Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet. Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, skal de nye opptøyene ha brutt ut under et dialogmøte mellom politi og innsatte inne i fengselet i formiddag.

- Nå har fangene tatt kontroll over fengselet og det er fullt kaos her, sier Joshua French til Dagbladet via telefon i formiddag.

Mange skadde Like før klokka 13.30 i dag forteller Dagbladets utsendte at han ser fem innsatte liggende skadde på bakken. Fangene er tatt ut av fengselet og får nå behandling fra Røde Kors. Noen av dem blir også evakuert til sykehus av Røde Kors, med militæreskorte.

- Jeg ser en gruppe fanger ligge på bakken. De har blitt alvorlig skadd etter kampene med politiet, sier Mzunzu.

Fanger rømt Dagbladet har en lokal representant i Kisangani, Claude Mzunzu, som nå er utenfor fengselet. Han forteller at det er et massivt oppbud av politi og militære og at et stort område rundt fengselet er sperret.

Politiet skyter med skarpt og våpenhvilen er helt klart brutt. Flere fanger skal ha klart å rømme fra fengselet i morgentimene i dag, forteller han.

Hele området rundt fengselet er nå sperret av, og politiet skyter med skarpt. Uenighetene startet under et dialogmøte i morgentimene i dag.

Da ble politiet jaget ut av de innsatte. En av politimennene skal ha blitt holdt igjen og tatt som gissel.

Det er foreløpig uklart hva fangene ønsket å oppnå med gisseltakingen, det er også uklart om politimannen fortsatt er i fangenes varetekt.

Stormet fengsel Dagbladet har også ssnakket med Joshua French' mor, som også har snakket med sin sønn for kort tid siden.

- Forhandlinger mellom fangene og myndighetene førte til at en delegasjon med militære og noen flere fikk komme inn i fengselet til videre forhandlinger. Det endte opp med at delegasjonen ble kastet ut. Fangene stjal en veske og smykker av en kvinnelig advokat, forteller Kari Hilde French til Dagbladet.

Deretter stormet politiet fengselet og ble nesten tatt til fange selv, ifølge French.

- Fangene har nå laget sine egne våpen og kaster også stein. De har full kontroll over hele fengselet innenfor murene. En fange ble såret i munnpartiet og Josh og Tjostolv har behandlet ham, forteller French.

Klokka halv tolv, lokal tid, stilnet kampene.

- Josh sier at det enten er presidentgarden eller en annen militær enhet som nå har omringet fengselet. Han var litt usikker på hvilken enhet, sier French.

Hun forteller at mange mennesker nå er samlet utenfor fengselet i Kisangani, der de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sitter fanget.

- De sier at de støtter fangene i fengselet, etter det Josh forstår. De krever full frihet for alle fangene, inkludert Josh og Tjostolv selv om de ikke er part i saken.

- Forverret situasjon Pressevakt Hilde Steinfeld i UD sier de fikk en rapport fra Kongo like over klokka 11 i formiddag.

- Situasjonen har forverret seg. Ingen kommer seg inn i fengselet, heller ikke Røde Kors eller Monusco, sier Steinfeld til Dagbladet.

De som prøver å ta seg inn i fengselet blir møtt av steinkastende fanger, opplyser Steinfeld. Fengselet er omringet av tungt bevæpnet politi og soldater.

- Vi har flere ganger prøvd å nå de Moland og French telefon, uten å lykkes. Vi har prøvd å ringe og sende sms, sier Steinfeld.

Overføring UD har tatt kontakt med kongolesiske myndigheter om fangeopprøret, og bedt om at de to nordmennene overføres til hovedstaden Kinshasa. Kongo har ikke svart. Steinfeld er usikker på om det er realistisk å tro at det blir overføring snart.

- Det vet jeg ikke, det er opp til kongolesiske myndigheter. Vi har gjort dem oppmerksom på det ansvaret de har for sikkerheten til de to fengslede nordmennene, og at de må overføres til hovedstaden, sier Steinfeld til Dagbladet.

ANSPENT: Tjostolv Moland t.h. og Joshua French er dømt til døden for å ha drept sin sjåfør i Kisangani. Nå er det opprør i fengselet. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
ANSPENT: Tjostolv Moland t.h. og Joshua French er dømt til døden for å ha drept sin sjåfør i Kisangani. Nå er det opprør i fengselet. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer