Siste fra Gilde: sauemøkk i lammesteika

I dag kommer landbruksministeren og Mattilsynet på banen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gilde trodde den verste stormen hadde løyet da den livsfarlige E.coli-bakterien ble lokalisert til Sogndal og Tynset. Men så lett har ikke landets dominerende kjøttleverandør gjort det for seg selv etterpå. I dag kommer både landbruksministeren og Mattilsynet på banen for å maten vår ut av skitten - bokstavelig talt.

I dag forteller Romerikes Blad om en familie som hadde kjøpt lammesteik av Gilde - med kuler av sauemøkk i selve steika.

- Det ble ikke noe søndagsmiddag den dagen. Siden har jeg ikke spist kjøtt, det går bare i fisk. Det er sunt og godt. Broren min er vegetarianer,og nå forstår jeg ham bedre enn før, sier Kari Thingvold til Dagbladet.no. 

Selskapets kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist har ifølge Romerikes blad takket familien for at de varslet.Men familien på Kløfta takket ikke ja da selskapet kom med tilbud om Gilde-varer som plaster på såret.

- Da takket jeg nei. For det har jeg rett og slett ikke lyst på. Jeg vemmes ved tanken. I dag har vi hatt fiskekaker til middag, sa Thingvold til Romerikes Blads reporter i går.

Ukas rekke med medieoppslag av tvilsom PR-verdi for Gilde, startet tirsdag. Da måtte selskapet rykke ut å beklage at over 500 kilo salami med mulig farlig E.coli-innhold var sendt ut på markedet - ETTER at hele E.coli-saken skulle ha vært under kontroll.

En skrape i lakken kommer sjelden aleine. I går ble det avdekket at Gilde også har sendt ut i butikkene 1.400 kilo med spekepølse som definitivt ikke skulle vært på markedet. Også det etter at myndighetene og Gilde selv hadde satt punktum for E.coli-saken.

Dropper bakteriepølse

Innimellom de nye E.coli-oppslagene har Gilde selv fortalt at planene om lanseringen av en bakteriepølse foreløpig er lagt på is.

I dag har Mattilsynet kalt inn Gilde på teppet for å få en forklaring på hvorfor ikke selskapet greide å fjerne disse varene fra egne lager.


Følger sporene til fjøset

Og i formiddag skal landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen legge fram regjeringens plan for hvordan forbrukerne skal bli trygge på at maten er rein - og hvor den kommer fra.

Dette er et tiltak landbruksministeren lovet å sette i gang da E.coli-saken var på det alvorligste i vinter. Nå skal bransjen og myndighetene få fart på et system som gjør at forbrukerne kan spore helt tilbake til fjøset hvor dyrene kommer fra.

Kari Thingvold på Kløfta håper landbuksministeren kommer med strenge tiltak i dag.

- Kontrollen må bli bedre. Lederne må ut av kontorene og inn i produksjonen for å se at reglene blir fulgt, sier hun til Dagbladet.no

Planene blir presentert på en pressekonferanse 09.30 - Dagbladet.no følger saken.

BEKYMREDE MINER: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad da Stortinget ble orientert om E.coli-saken 28. mars. I formiddag skal landbruksministeren legge fram en plan for tryggere mat.
MØKK I FETTET: Dette lite fristende synet møtte Kari Thingvold da hun skar opp en steik fra Gilde på søndag.