Siste frist for å se mappa di

I natt er tre års åpenhet over. Da stenger justisminister Odd Einar Dørum for innsyn i overvåkingspolitiets mapper. Tore Skjærseth (82) fikk se sin. Den veide over 3 kilo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er skuffet over Dørum. Han er feig. Her har statsmyndighetene brukt milliarder av kroner over flere tiår på å begå lovbrudd mot titusener av samfunnsborgere. Men ingen blir stilt til ansvar eller straffet for dette. Den tidsbegrensede loven om innsyn og erstatningene som gis står ikke i noe rimelig forhold til de overgrep som er begått, sier Skjærseth.

Overvåket i 40 år

Skjærseth er selv blitt overvåket i 40 år og har en mappe med 314 dokumenter, det første datert 16. september 1949, det siste 7. november 1988.

Politiet slapp ikke den tidligere NKP-eren og seinere SV-eren av syne under den kalde krigen. Fra 1960 fikk politiet byrettens kjennelse til å avlytte telefonen og kontrollere posten.

Da han var på en delegasjonsreise til Trondheims vennskapsby Tiraspol i Moldova i Sovjetunionen i 1987, sammen med blant annet Trondheims seinere ordfører Marvin Wiseth (H), ble det laget rapport på ham fra en av deltakerne på samme tur (ikke Wiseth). Dette året var Skjærseth kommunalråd for SV i Trondheim kommune, og var en kjent og respektert politiker på tampen av sin karriere.

Slik søker du

Den enkleste måten å søke om innsyn i din eventuelle mappe hos overvåkingspolitiet før fristen går ut i natt, er å sende en e-post til:

innsynsutvalget@jd.dep.no

Oppgi navn, fødselsnummer og adresse.

Det er en fordel om du oppgir hvor du har bodd og hvilke partier og organisasjoner du har vært medlem i eller har arbeidet for.

Saksbehandlingstida er ca. halvannet år. Søkere over 70 år prioriteres.

- Skummelt

Da Skjærseth fikk mappa si, ble han først og fremst overrasket over mengden i det som var nedtegnet. Kjøkkenvekta viste over tre kilo da han la dokumenthaugen oppå. Men det var også en påkjenning for ham å lese de utførlige notatene om alle hans bevegelser. Etter det første sjokket tok det mange uker før han orket å lese alt som var skrevet om ham.

- Jeg synes det er skummelt at de nå igjen skal stenge for innsyn. Heretter blir det bare historikere som under løfte om taushetsplikt får se mappene, ikke de som er beskrevet i dokumentene. Det er dårlig gjort mot alle som ikke har rukket å søke om innsyn, sier Skjærseth.

Selv venter han på erstatning og på en offisiell unnskyldning fra høyeste hold.

7500 har søkt

Fram til i går hadde anslagsvis 7500 søkt om innsyn i sine mapper, ifølge rådgiver i Innsynsutvalget, Hans Knut Trælhaug. Lund-kommisjonens rapport fastslo at det i 1978 var registrert 43000 personer i overvåkingspolitiets arkiver. Antall søknader har eksplodert de siste to ukene før jul. Et forslag fra Ap og SV om å forlenge fristen for innsyn falt under budsjettbehandlingen i Stortinget.

Odd Einar Dørum har overfor Dagbladet gjort det klart at han ikke akter å ta noe initiativ for å forlenge fristen og viser til at det er Stortinget som har satt den.

SKUFFET: Tore Skjærseth er skuffet over at justisminister Odd Einar Dørum ikke vil forlenge fristen for innsyn. Selv har han blitt overvåket i 40 år og har veid mappa si til 3 kilo.