Siste frist for Darfur

Opprørsgrupper haler ut fredsforhandlingene. Millioner av menneskeliv på spill i Darfur-provinsen i Vest-Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Opprørsgrupper haler ut fredsforhandlingene om Darfur som er utsatt for tredje gang siden søndag. Imens går situasjonen for befolkningen fra vondt til verre. Ifølge FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland er den humanitære situasjonen i Darfur verre enn noen gang,

-  Fram til fristen som er satt, som er midnatt, er det skjebnetimer for Darfur. Og det har ikke blitt noe bedre i regionen under fredsforhandlingene. Det er blitt enda verre, sier Jan Egeland til Dagbladet.

Til helga setter han kursen mot Tsjad og Darfur for å vurdere hjelpearbeidet som er i ferd med å bryte sammen. I april ble han nektet innreise til Darfur samtidig som Flyktningehjelpen ble jaget fra regionen.

-  Jeg har denne gangen invitasjonen fra høyeste hold, Sudans utenriksministerium, og har tenkt å kjempe meg fram til Sør-Darfur hvor overgrepene er på det verste mens fredsforhandlerne prøver å få til en avtale. Situasjonen har jo vært utålelig for både de som trenger hjelp og vi som skal hjelpe, sier han.

Politisk prestisje

Etter et års fredsforhandlinger har den sudanske regjeringen sagt seg villig til å signere en fredsavtale, men opprørsgruppene Jem (Justice and Equality Movement) og SLA (Sudan Liberation Army) har avvist avtalen i sin nåværende form. Den opprinnelige fristen var 30. april, men ble utsatt til 2. mai. Den afrikanske union (AU) har nå gitt forhandlerne en ny frist til midnatt i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer