- Siste frist for Iran

USA mener Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen, og at de for lengst har brutt ikke-spredningsavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag la Storbritannia, Tyskland og Frankrike fram et felles resolusjonsutkast som krever at Iran lar internasjonale inspektører få fullt innsyn i landets kjernefysiske program innen slutten av oktober. Forslaget skal behandles av styret i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) denne uken. Forslaget støttes også av Japan.

USA overbevist

USA har i lang tid hevdet at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen, noe Teheran like konsekvent har avvist. USA har tidligere lagt sterkt press på IAEAs styre for å få det til å erklære at Iran har brutt ikke-spredningsavtalen.

Men tirsdag ga USA opp tanken på å få gjennom en skarp resolusjon om at Iran har brutt ikke-spredningsavtalen. En slik resolusjon kunne ha åpnet for FN-sanksjoner og en tilspisset konflikt med Iran. I stedet skal de 35 landene i IAEA-styret stemme over det mer moderate forslaget som gir Iran en ny frist. USA gikk med på dette etter å ha erkjent at landet er isolert i IAEA-styret i dette spørsmålet.

Konfrontasjon

Men USA fortsetter sin konfrontasjonslinje og kritiserer også IAEA for å ha gjort en dårlig inspeksjonsjobb i Iran.

USAs FN-ambassadør i Wien, Kenneth Brill, understreket at inspeksjonene var mindre effektive og mer uklare enn den rapporten som IAEAs styre la fram i august om Irans atomprogram.

Privat har flere vestlige diplomater også kritisert IAEAs leder, Mohamed ElBaradei, for og med vitende og vilje å ha tonet ned Irans mangelfulle rapporteringer.

- Istedenfor å si at Iran løy, skrev ElBaradei at noe av informasjonen som ble gitt sto i kontrast til tidligere informasjon gitt av Iran, sier en diplomat i Wien.

Det internasjonale presset mot Iran om å undertegne en tilleggsp rotokoll til ikke-spredningsavtalen blir ikke mindre etter IAEAs behandling tirsdag. Hvis Iran bøyer av for presset og undertegner, vil det gi FN rett til flere og uventede inspeksjoner av Irans ulike atomanlegg.

Krever samarbeid

ElBaradei sa tirsdag at IAEAs styre er klar til å kreve at Iran skal vise fram alle detaljer og trappe opp sitt samarbeid med FN.

Blant annet krever IAEA at Iran forklarer sporene etter anriket uran, som FN-inspektørene fant under et besøk på et av atomanleggene.

Det pågår en sterk politisk maktkamp i Iran, ikke minst om utenrikspolitikken. I den mer moderate reformfløyen er det mange talsmenn for å undertegne tilleggsprotokollen. Den kompromissløse, konservative fløyen er imidlertid lite villig til å la seg presse. Spesielt ikke når erkefienden USA stiller seg i spissen for hardkjøret.

(NTB)